Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

DRONGO talenfestival 2019: de impact van taal is veel groter dan men denkt

Amsterdam, 2 juli 2019- De impact van taal is het thema van het DRONGO talenfestival. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober vindt de achtste editie van hét evenement van en voor de taalsector plaats op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier ontdek je alle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Tot de headliners behoren onder andere: Dichter des Vaderlands Tsead Bruijnja, journalist Herbert Blankensteijn en schrijver Abdelkader Benali.

Het DRONGO talenfestival heeft met de eerste zeven edities het fundament gelegd voor een jaarlijks terugkerend, toonaangevend event voor de taalsector. Professionals uit de taalsector en in taal geïnteresseerd publiek kunnen zich hier twee dagen lang ‘onderdompelen in taal’ op een informatieve, interactieve beursvloer. Het draait bij DRONGO talenfestival niet alleen om wat taal is, maar met name om wat taal dóet. Taal kan een enorme motor zijn voor je eigen ontwikkeling en de economie maar het kan er ook een rem op zetten. Dit is het enige jaarlijkse moment waarop de hele taalsector bij elkaar komt om gezamenlijk, in een inspirerende omgeving, kennis te delen en tot nieuwe initiatieven te komen.

Gezonde taalsector onmisbaar
Maaike Verrips, directeur van de Taalstudio en initiatiefnemer: “Het DRONGO talenfestival is (mede) ontstaan vanuit de behoefte om de taalsector een duidelijker gezicht te geven en meer zichtbaarheid te creëren voor de impact van taal. Vaak wordt het belang hiervan onderschat. Een gezonde taalsector is onmisbaar voor economische groei en biedt een gevarieerd en aantrekkelijk beroepsperspectief, met zinvol en inhoudelijk interessant werk, bijvoorbeeld op het snijvlak van taal en technologie. Aan ons de taak om dat nog duidelijker over het voetlicht te brengen.” Maaike Verrips verscheen hierover onlangs met een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

Divers programma
Het DRONGO talenfestival kent een ontspannen en informele festivalsfeer. Er staan uiteenlopende organisaties die relevant zijn voor de taalsector. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop communiceren in meerdere talen of aan een schrijfworkshop met de Dichter des Vaderlands Tsead Bruijnja. Journalist Herbert Blankensteijn verzorgt de laatste stand van zaken over Artificieel Intelligente Taal en schrijver Abdelkader Benali toont zijn blik op Duizend en één nachten in een korte theatervoorstelling. De komende tijd worden er nog meer bijzondere sessies en sprekers bekend gemaakt. Verrips: “Hier ontdek je álle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Er komen wetenschappers met spannende experimenten en dichters en sprekers die vertellen over de toekomst van de taalwereld. Er is een aanbod van taaltrainingen, onderwijs, uitgevers, boekverkopers, tolk- en vertaalbureaus, overheid en belangenorganisaties en taalreisorganisaties.”

Over de Taalstudio
Maaike Verrips organiseert sinds 2012 het DRONGO talenfestival en leidde in opdracht van de Taalunie het onderzoek dat resulteerde in het rapport ‘Over de economische betekenis van taal’. De Taalstudio bedenkt projecten en producten en levert advies aan ouders, professionals en organisaties over het omgaan met meertaligheid in onderwijs en opvoeding. Talenkennis vergroot economische kansen en vertegenwoordigt belangrijke culturele waarden. De Taalstudio werkt samen met universiteiten uit de hele wereld: de Nederlandse branche van het wereldwijde netwerk Bilingualism Matters is ondergebracht bij De Taalstudio.

EVENEMENT
vrijdag 25 oktober 2019 - zaterdag 26 oktober 2019
Nijmegen

inschrijven

via het web

organisatoren

de Taalstudio

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.