Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Cursus: Literatuur en filosofie

Wat zijn de raakvlakken en verschillen tussen literatuur en filosofie? Zetten romans aan tot filosofische beschouwingen? Wat leert literatuur ons over ‘het goede leven’? Kunnen we de plot van een roman vergelijken met de zin van het leven? In dez

Literatuur en filosofie. Filosofische lezingen van hedendaagse Nederlandstalige literatuur

Docent: drs. Annemarie Ketting
6 colleges / wo 25 september, 9 en 23 oktober, 6 en 20 november en 4 december / 15.30 – 17.15 uur / kosten € 225,- 

Inhoud

In het eerste college wordt ingegaan op de relatie tussen literatuur en filosofie: wat zijn de raakvlakken en wat zijn de verschillen? Wat voegt filosofie toe aan een interpretatie van een literair werk? Tevens wordt er in dit college ingegaan op een aantal poëtische teksten.

Daarna staat in elk college één recent literair werk centraal waarbij we onder andere uitgaan van de vragen: welke filosofische thema’s komen aan bod? Wat zegt dit boek over het leiden van een ‘goed’ leven? Zijn deze romans afspiegelingen van de tijd waarin we leven en wat betekent dat voor het singuliere bestaan van de lezer?

Filosofen als Kant, Hermsen, Foucault, Camus, Arendt, Nussbaum en Deleuze passeren in deze reeks de revue, en bieden ons sleutels tot een filosofische lezing van de romans.

Opzet en Literatuur

Inleiding literatuur en filosofie (+ bespreking poëtische teksten)
Marcel Möring – Modelvliegen (2000)
Maxim Februari – Klont (2017)
Peter Zantingh – Na Matthias (2018)
Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs (2017)
Marja Brouwers – Casino (2004) 

Onderwijsvorm
De reeks bestaat uit zes interactieve hoorcolleges die om de week plaatsvinden. Tijdens ieder college is er ruimte voor discussie omtrent interpretatie en theorie. Cursisten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf of het lenen van de boeken. Relevante teksten worden uitgedeeld tijdens de colleges.

Docent
Drs. Annemarie Ketting is werkzaam als docent filosofie en taal & verhaal op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij werkte eerder als redacteur voor onder andere Poetry International in Rotterdam en het Instituut voor Filosofie in Amsterdam. Annemarie Ketting studeerde Nederlands en filosofie en behaalde haar master in de literatuurwetenschap.

CURSUS
woensdag 25 september 2019 - zondag 20 oktober 2019
15:00 tot 17:00
Nijmegen
kosten : €225,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: (024) 361 30 83

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.