Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Cursus: Film en filosofie

In deze cursus start elke bijeenkomst met een inleiding over relevante filosofische kwesties. Vervolgens bekijken we een film, in zijn geheel. Na afloopt volgt een nabespreking. De thematiek van deze cursus – de functie en het ongemak van vergeten

Film en filosofie, deel 7. Vergeet het maar!

Docent: dr. Rob van Gerwen
8 colleges / wo 25 september t/m 20 november, m.u.v. 16 oktober / 10.00 – 13.00 uur / kosten € 273,- 

Inhoud
Vergeet het maar! zeggen we wanneer iemand iets van plan is waar we weinig in zien. Maar soms kan het erg moeilijk zijn om iets te vergeten, bijvoorbeeld als je iets ergs hebt meegemaakt. En soms wil je iets helemaal niet vergeten, maar doe je dat juist wel. Zowel het blijvend herinneren als het onbedoeld vergeten, kan gevolgen hebben voor anderen.

Hoe meer we nadenken over wat vergeten eigenlijk is, des te meer ontdekken we dat je iets alleen kunt vergeten als je het gezien hebt, en dat je er, toen je het zag, ook iets bij gedacht hebt: pas als je iets bewust meemaakt, kun je het onthouden. Dus iets niet willen zien, hoewel het wel gebeurt, is ook een poging om het je later nooit te hoeven herinneren. Schuld en schaamte hebben ook met vergeten te maken want soms wil je iets vergeten, waarvan je vindt dat het moreel fout was en je je ervoor schaamt. Andersom wil je soms dingen niet vergeten omdat je om morele redenen vindt dat je het moet onthouden (maar vergeet je het toch).

Herinneringen van gebeurtenissen worden meestal gestuurd, door de media bijvoorbeeld, en dat heeft gevolgen voor hoe je je die gebeurtenissen later herinnert. Wie zich alles herinnert, kan geen hoofd- van bijzaken onderscheiden en kan daardoor geen keuzes maken. Nietzsche zag in dat vergeten cruciaal is om ons leven te leiden.

Kortom, vergeten is een bijzonder rijk thema met positieve en negatieve, morele, psychologische, emotionele en sociale componenten. Het staat centraal in wie we zijn, hoe we gezien (willen) worden en hoe we anderen zien. We kijken naar sterke films, onder meer deze: Sweet Country, 45 years, The Guilty (Den Skyldige), Coming Home, Incendies, Foxtrot.

Opzet - bij benadering ziet een bijeenkomst er als volgt uit:
10.00 uur          filosofische inleiding
11.00 uur          pauze
11.15 uur          film
12.45 uur          nabespreking film

Onderwijsvorm
Hoorcollege met filmvertoning.

Literatuur
Cursisten kunnen bij het eerste college het boekje, Vergeet het maar! Film en filosofie 7 bij de docent aanschaffen (ongeveer € 6,-). Bij elk college wordt tevens een hand-out beschikbaar gesteld via de website van de cursus.

Docent
Dr. Rob van Gerwen is senior docent en onderzoeker aan het departement Wijsbegeerte van Universiteit Utrecht. Hij is verbonden aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Hogeschool der Kunsten te Utrecht en doceert onder andere aan de HOVO's van Nijmegen en Utrecht en bij De Verkadefabriek in Den Bosch. Hij heeft een eigen bedrijf: Consilium Philosophicum. Hij publiceerde vele artikelen en zeven boeken over onderwerpen uit de filosofie van de kunst. Zijn proefschrift, Art and Experience, werd cum laude beoordeeld. In 2016 verscheen Moderne filosofen over kunst, in 2018: Zullen we contact houden. Hij rondt momenteel een boek af over kunst als een morele praktijk. Op zijn website staan onderwijsbeschrijvingen, artikelen, voordrachten, hand-outs en een weblog: http://www.consiliumphilosophicum.nl/

Website voor de cursus: http://www.consiliumphilosophicum.nl/2019/hovo_vergeten/

CURSUS
woensdag 25 september 2019 - vrijdag 18 oktober 2019
10:00 tot 13:00
Nijmegen
kosten : €273,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: (024) 361 30 83

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.