Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosoferen met kinderen - Berrie Heesen Symposium

Tijdens dit minisymposium over filosoferen met kinderen zal filosoof Baukje Prins een interactieve lezing verzorgen: 'Denken met diversiteit: verwondering, vervreemding en herkenning'. Ook zal de Berrie Heesen Prijs 2019 worden uitgereikt.

PROGRAMMA
Denken met diversiteit: verwondering, vervreemding en herkenning

Baukje Prins, Neerlandica en filosoof, is freelance spreker en publicist en gespecialiseerd in thema’s op het snijvlak van filosofie en diversiteit.

Anno 2019 heeft meer dan de helft van de bevolking in de drie grote steden een migratieachtergrond. Ook buiten de Randstad groeit in Nederland de etnische en religieuze diversiteit. In de workshop reflecteert Baukje Prins op de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor de manier waarop we jonge mensen leren nadenken en met elkaar in gesprek te gaan. In hoeverre vraagt die om een andere aanpak, of is de huidige benadering, waarin het goede gesprek over verschillende denkbeelden centraal staat, juist perfect toegesneden op de nieuwe verscheidenheid? Prins zet haar visie op diversiteit uiteen en verkent met de aanwezigen hoe we samen met jonge mensen actief kunnen reflecteren op de ervaringen van verwondering, vervreemding en herkenning die door de groeiende diversiteit worden opgeroepen. Een panel- en zaaldiscussie onder leiding van Alexandra Bronsveld maakt deel uit van de workshop, hierin wordt de praktische toepasbaarheid onderzocht van de inbreng van Baukje Prins.

PRIJSUITREIKING
De Berrie Heesen Prijs is een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan het meest innovatieve en originele (ontwerp of plan voor) materiaal dat als uitgangspunt kan dienen bij het filosoferen met kinderen. Dat kan een boek zijn of een theatervoorstelling, maar ook een kaartspel, een filosofiekast of -kalender. Een jury – die dit jaar bestaat uit Mariëlle Sauers, Sabine Wassenberg en Goedele de Swaef – beoordeelt alle inzendingen, stelt daaruit een shortlist samen en maakt op 18 april bekend wie van de drie daarvoor gekozen inzenders de Berrie Heesen Prijs 2019 krijgt. De ideeen die de shortlist bereikt hebben zullen door de inzenders nader worden toegelicht. De prijs bestaat uit een klein geldbedrag en een speciaal voor het doel ontworpen wisselbokaal.

De Berrie Heesen Prijs is genoemd naar Berrie Heesen (1954-2002), grondlegger en pleitbezorger van het filosoferen met kinderen in Nederland.

SYMPOSIUM
donderdag 18 april 2019 - donderdag 18 april 2019
14:00 tot 17:30
Utrecht
kosten : € 40,-

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

CKN, Centrum Kinderfilosofie Nederland

Meer informatie over dit evenement vindt u bij CKN, Centrum Kinderfilosofie Nederland.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.