Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Nacht van de Filosofie: Tim Fransen, Paul Scheffer

Met: cabaretier Tim Fransen over humor en solidariteit. De nieuwe Denker des Vaderlands. Paul Scheffer en Othman El Hammouchi over de klunzige integratie. Lammert Kamphuis over weergaloos leven. Een workshop Falen en de filosofie van René Gude.

Op de – vorig jaar uitverkochte – Rotterdamse Nacht van de Filosofie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. Cabaretier Tim Fransen presenteert zijn Essay van de Maand van de Filosofie, Het leven als tragikomedie, over humor, kwetsbaarheid en solidariteit. De splinternieuwe Denker des Vaderlands geeft zijn visie op Nederland. Lammert Kamphuis over weergaloos leven. Paul Scheffer gaat in gesprek met de conservatieve denker Othman El Hammouchi over de klunzige integratie. Emanuel Rutten vertelt over de filosofie van het avontuur en Frank Kupper geeft een workshop Falen. Florian Jacobs vertelt over de filosofie van René Gude. Ontmoet beroemde filosofen zoals Socrates of Kierkegaard (verbeeld door studenten van de EUR) of breng een bezoekje aan de filosofen van de Filosofisch Praktijk Nederland voor een verhelderend filosofisch gesprek.

Tim Fransen
Cabaretier Tim Fransen weeft filosofie en humor naadloos ineen. Op een lichtvoetige manier snijdt hij allerlei belangrijke filosofische thema’s aan, waarbij hij vaak te rade gaat bij grote filosofen. Fransen is de schrijver van het Essay van de Maand van de Filosofie 2019 met als thema ‘de klunzige mens’.

Fransen was lid van Comedytrain en schreef hij samen met Theo Maassen een oudejaarsconference. Hij won het Leids Cabaret Festival en Neerlands Hoop, de prijs voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief. Over zijn laatste voorstelling: “Tim Fransen heeft een slim, muzikaal en zeer geestig filosofisch programma gemaakt, een fantastische opvolger van zijn debuut.” – Volkskrant (4 sterren)

Klunzige integratie? met Paul Scheffer en Othman El Hammouchi
In 2000 schreef Paul Scheffer Het Multiculturele Drama, een keerpunt in de integratiediscussie. Sindsdien volgt hij dit lastige onderwerp op de voet, hoe het zich met vallen en opstaan ontwikkelt. Momenteel is er een nieuwe stem in dit debat, Othman El Hammouchi. Hij noemt zichzelf traditioneel conservatief en is spraakmakend vanwege zijn eigenzinnige koers. Een gesprek over de voortgang en de uitgangspunten van de integratie.

Paul Scheffer is hoogleraar Europese Studies. Hij schreef in 2016 het spraakmakende Essay van de Maand van de Filosofie en het daaruit voortvloeiende Vorm van Vrijheid, over vrijheid en noodzakelijke grenzen. Othman el Hammouchi is publicist en auteur van Lastige Waarheden. Hij groeide op in een orthodox-islamitisch gezin en schrijft opiniestukken voor Belgische media als Knack, VRT en Doorbraak. Dit debat wordt mede mogelijk gemaakt door deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur.

De filosofie van het avontuur- Emanuel Rutten
Hoeveel verlang jij naar avontuur in jouw leven? Zou het vol belevenissen moeten zijn? Of ben je bang om echte risico’s aan te gaan, te vervallen in gestuntel? Want het avontuur is grillig en toevallig. In dit college gaat Emanuel Rutten in op hoe in vroeger tijden tegen het avontuur van ridders en andere helden werd aangekeken en vergelijkt hij dit met onze huidige omgang met Vrouwe Aventura. Wat is een avontuur eigenlijk? Is avontuur onvermijdelijk een deel van ons leven? Of is wellicht het hele leven zelf als een avontuur te beleven? Dienen we ons leven als een kunstwerk te scheppen of moeten we ook oog hebben voor zaken die ons van buiten overvallen en waarop we geen invloed hebben? Wat is anders gezegd de rol van toeval, noodzaak en voorzienigheid in ons leven? Hebben we überhaupt wel genoeg aandacht aan wat men vroeger Fatum of noodlot noemde? Emanuel Rutten is universitair docent aan de VU en verbonden aan het centrum Èthos. Zijn recente publicaties zijn Het Retorische Weten 

Workshop Falen
Ik ben een mens en moet van alles. Mijn gedachten zitten vol met regels, opsommingen, en normen die voorschrijven hoe een succesvol vakman, vader, echtgenoot, kortom een mens te zijn. Hoe groter de ambitie, hoe hoger de kans om te mislukken. Maar ik mag niet falen. Ik moet sterk zijn, mijn slag slaan. Ik streef naar perfectie. Alles aan mij is kunstmatig. Doelbewust heb ik aangeleerd hoe ik moet zijn. Geforceerd? Toch struikel ik, ik stuntel. Overspoelt de twijfel mij. Hoe kan ik… moet ik…? Hoe een mens te zijn?’

Het is zaak opnieuw te leren falen. In deze interactieve discussie performance ontdekt u de relatie tussen falen, perfectie en identiteit. U denkt hardop. Wij spelen met uw gedachten. U raakt in gesprek over de feilbare mens in een samenleving waarin succes de maatstaf is. Is het nobeler te falen dan het niet te proberen? Of kan je pas slagen als je durft te falen? Een mens heeft niet alles in de hand. Wat rest ons nog meer dan gewoon ons best te doen? Of zouden we juist ons mislukken onder ogen moeten zien? Lijden, om een antwoord te vinden op die moeilijke vraag: hoe een mens te zijn. Doe mee en stuntel.
Frank Kupper is filosoof, neurobioloog en theatermaker. Hij verbonden aan de Vrije Universiteit en aan het Instituut voor Faalkunde

Ik stuntel, dus ik ben
Descartes begint zijn Meditaties met de trefzekere opmerking dat we onze kennis baseren op een hoop onzekerheden. Dat stuntelige bouwwerk is ’s mensen eigen, maar volgens Descartes valt er wel wat constructiewerk te doen. Een andere René, René Gude, bouwde de methode van Descartes uit tot de filosofie van het kritisch optimisme.

Florian Jacobs licht het gedachtegoed van beide Renés toe. Jacobs is filosoof en redacteur van ISVW Uitgevers en was assistent van René Gude tot diens dood.

Eerste Hulp bij Filosofische Vragen
Ieder mens loopt wel eens rond met filosofische vragen: Wat moet ik doen? Ben ik voldoende ‘mezelf’? Wat is de goede balans tussen werk en privé? De Rotterdamse ‘hulp-in- het-denken- verleners’ van de Filosofische Praktijk Nederland http://www.filosofische-praktijk-nederland.nl helpen u in een half uur (nog) wijzer te worden. Zij plakken geen pleisters, zijn niet van het verbinden, maar van het blootleggen. Wat is hier precies aan de hand? Ontdek het ……! U kunt zich hier aanmelden voor een sessie van een half uur.

Ontmoet uw filosoof
Hoe zou het zijn om wereldberoemde filosofen te ontmoeten? De Nacht van de Filosofie maakt het mogelijk: studenten wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit verbeelden hun favoriete filosoof en gaan in gesprek met het publiek. Tot nu toe hebben Socrates en Kierkegaard zich al gemeld, meer volgen.


 

EVENEMENT
vrijdag 29 maart 2019
Rotterdam
kosten : €20,00/15,00

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0104363800

organisatoren

De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door de Internationale School voor Wijsbegeerte, Boekhandel Donner, Wijsgerige Faculteitsvereniging ERA, Filosofische Praktijk Nederland en Arminius.

Meer informatie over dit evenement vindt u bij De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door de Internationale School voor Wijsbegeerte, Boekhandel Donner, Wijsgerige Faculteitsvereniging ERA, Filosofische Praktijk Nederland en Arminius..

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.