Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Hannah Arendt

Leer met Hannah Arendt nadenken over thema’s als politiek, wetenschap en massacultuur

Met haar heldere ideeën over waarheid, massacultuur, geweld en politiek na WO II, blijft Hannah Arendt inspireren. Zo is het ook Hans Achterhuis vergaan die met het beste filosofieboek uit 2008 Met alle geweld in haar voetsporen trad. In deze cursus neemt Hans ons mee in het filosofisch hoofdwerk van Hannah Arendt: De menselijke conditie.

Hannah Arendt werd plotsklaps controversieel door haar boek uit 1963 over het Eichmann-proces. Daarin stelt ze dat het kwaad maar wat banaal is, omdat het in iedereen zit en we allemaal een beetje Eichman zijn. Beroemd was zij enkele jaren eerder al geworden dankzij het boek waarmee zij zich als filosoof vestigde: De menselijke conditie (Arendt,1958). Volgens Arendt zelf is De menselijke conditie een “nadenken over wat wij doen”. Om uiteindelijk te kunnen concluderen wat nodig is om ons teweer te stellen tegen het kwaad. Tegen totalitaire regimes. Tegen morele gedachteloosheid.

In de cursus volgen we Arendts analyse van de menselijke conditie die uiteenvalt in drie categorieën: arbeiden, werken en handelen. Belangrijke thema’s en tegenstellingen uit haar werk komen aan de orde. Vita Activa tegenover Vita Contemplativa. Betekenis tegenover waarheid. Nataliteit tegenover sterfelijkheid. Verhalen vertellen tegenover dwingend redeneren. Ook plaatsen we Arendts denken in een actuele context. Want Arendts analyse van de menselijke conditie doet vandaag de dag niet onder voor recentere analyses. Haar verbluffende kritiek op de statistiek, de wetenschap, moderne gedachteloosheid en de massacultuur staan nog altijd overeind.

Met Hans Achterhuis heeft het Centre Erasme een gids van formaat in huis. Niet alleen omdat hij heel goed thuis is in de filosofie van Hannah Arendt, maar ook omdat hij over talent beschikt om filosofie te verbinden met een actuele maatschappelijke context.

CURSUS
zondag 8 september 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.