Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Dit was 2018

Is discrimineren oke? Waarom is het moeilijkste probleem ter wereld nog steeds niet opgelost? Wat kunnen we leren van Amsterdam (om niet zo te worden) ? En de Grote 2018 Roddelshow. Te gast o.a. Melle Daamen, Frank Karsten en Els van Diggele.

Waarover spraken we met onze vrienden en (politieke) vijanden in 2018? Wat hadden we ab-so-luut moeten zien, horen, weten? Is discrimineren oké? Waarom is het moeilijkste probleem ter wereld nog steeds niet opgelost? En wat kunnen we leren van Amsterdam (om niet zo te worden) ? En verder: de verkiezing van de beste Rotterdamse politicus 2018, De Grote 2018 Roddelshow en de politieke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Te gast o.a. Melle Daamen, Andrew Makkinga, Frank Karsten en Els van Diggele. Met als bonus een vette afreken-afterparty in WORM.

 

Wat kan Rotterdam leren van Amsterdam? (om niet zo te worden)
De populariteit van Rotterdam heeft ook negatieve kanten. De huizenprijzen stijgen snel en sommige Rotterdammers kijken met argusogen naar het toenemend aantal toeristen in de stad. Nu heeft Amsterdam deze problemen veel sterker: woningen zijn voor de meeste starters onbetaalbaar en er zijn allerlei maatregelen om het toerisme te temperen. Wat kan Rotterdam leren van Amsterdam, zodat we niet in dezelfde situatie komen? Gespreksleiding: Francisco van Jole.Met:– Melle Daamen, voormalig directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, voormalig directeur van Theater Rotterdam
– Michelle Provoost, directeur International New Town Institute
– Andrew Makkinga, presentator NTR

Arminius. Discrimineren moet mogen
Discriminatie is altijd fout. Toch? Volgens Frank Karsten, auteur van De Discriminatiemythe, valt daar wel wat op af te dingen. Hij stelt dat de samenleving in de strijd tegen discriminatie is doorgeschoten, vooral overheidsregels tegen discriminatie hebben allerlei negatieve effecten. Daarnaast zijn vooroordelen regelmatig gerechtvaardigd: soms moet je een snelle beslissing nemen en dan is het logisch te generaliseren. Tot slot verdedigt hij het recht op belediging: waarom mogen christenen wel beledigd worden en homo’s niet? Frank Karsten wordt geïnterviewd over zijn boek en gaat in debat met het publiek. Gespreksleiding: Wendelien Wouters.Dit programma is georganiseerd door Arminius.
 
 
Grote 2018 Roddelshow
Wat zijn de mooiste, vreemdste en verdrietigste roddels van 2018? In de Grote 2018 Roddelshow neemt mediawetenschapper Simone Driessen ons mee in de wonderwereld van beroemdheden, reality sterren en politici. Wat zegt onze interesse voor hen eigenlijk over onszelf?

Wat zegt de intrige tussen Donald Trump en Stormy Daniels over het afgelopen jaar? Wie wordt de populairste Kardashian van 2019, of gaat alle aandacht naar Ye? En what about de politieke voorkeur van Taylor Swift? Ook blikken we terug op de succesvolle en stukgelopen relaties van 2018: royals Meghan en Harry, de flits-relatie van Ariana Grande en Pete Davidson, en Jennifer Aniston en Brad Pitt zijn beiden weer single! Mediawetenschapper Simone Driessen neemt ons mee in wonderwereld van beroemdheden, reality sterren en politici. Onze fascinatie voor het wel en wee van celebs wetenschappelijk verklaard! Met quiz!


Vers Beton Best Of
De redactie van Vers Beton serveert  tijdens Dit was 2018 prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagavondborrel. Onder leiding van Vers Beton-hoofdredacteur Eeva Liukku zetten spraakmakende opiniemakers en doortastende journalisten live nogmaals de tanden in de hoogtepunten van het afgelopen jaar.


Politiek jaaroverzicht 2018
John Bijl (Periklesinstituut) blikt samen met enkele leden van de Rotterdamse politieke pers terug op het afgelopen politieke jaar. Groeide Joost Eerdmans uit tot dé oppositieleider van Rotterdam? Hoe doen de nieuwkomers Maurice Meeuwissen (PVV), Stephan van Baarle (DENK) en Ellen Verkoelen (50PLUS) het? Waar werd door de gemeenteraad het heftigst over gedebatteerd? En welk politiek moment maakte op de panelleden de meeste indruk? In deze eindejaarstalkshow komen alle grote én kleinere Rotterdamse politieke gebeurtenissen aan bod. Presentator: Victor Vlam.
 

Beste politicus van Rotterdam
Wie volgt Jeroen van der Lee (PvdD) op en mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen? De gemeenteraad, het hoogste orgaan van Rotterdam, bepaalt voor iedereen heel veel van het dagelijks leven. Dat doen de 45 gemeenteraadsleden samen, maar de een zit vaker en steviger aan de knoppen dan de ander. Welke Rotterdamse politicus bepaalde het meest de agenda? Wie was leidend in de publieke opinie? En: wie kreeg het meest voor elkaar? Een jury, bestaande uit Mirjam de Winter (o.a. NRC), Ties Joosten (FTM), Ewoud Kieviet (RTV Rijnmond), Antti Liukku & Monica Beek (AD/RD) en Rachid Benhammou (o.a. OPEN Rotterdam), beslist wie zich een jaar lang beste politicus van Rotterdam mag noemen. Presentator: Victor Vlam.

Genomineerd zijn Vincent Karremans (VVD), Ellen Verkoelen (50PLUS) en Stephan van Baarle (Denk).
 

Het moeilijkste probleem ter wereld
Het conflict tussen Palestina en Israël lijkt onoplosbaarder dan ooit. Els van Diggele publiceerde onlangs We haten elkaar meer dan de Joden waarin zij de onthutsende onderlinge verdeeldheid van de Palestijnen beschrijft. De gewone Palestijn mag dan al meer dan 50 jaar lijden onder de repressie van Israël, maar deze zucht al meer dan 100 jaar onder de onderdrukking door de eigen leiders. Zij ontdekte vele bizarre aspecten van incompetentie en nepotisme, zoals dat Arafat in 1995 veertig algemeen-directeuren had aangesteld op het ministerie van Volksgezondheid.

Hoe moet het verder met het moeilijkste probleem ter wereld? Van Diggele stelt dat de eerste stap moet zijn: een volledig en eerlijk beeld van de situatie, waarbij de Palestijnen ook onderdeel van het probleem zijn en niet alleen voornamelijk als slachtoffer van Israël worden afgeschilderd. Van Diggele wordt geïnterviewd over haar boek en gaat in gesprek met het publiek.


Workshop Deep Democracy
Stel dat je aan het begin van een discussie eens niet zou zeggen: ‘”Ik hoop dat we het snel eens worden.” Deep Democracy is een gesprekstechniek waarbij de onderstroom aan meningen naar voren komt. Ze is ontwikkeld door Myrna Lewis in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Ter plekke wordt een thema bepaald en gaan we op zoek naar inzichten en meningen, die verder gaan dan je normaal in discussies terugvindt. Gespreksleiding: Ann Cassano, Amir Nazar, Gideon Sinke, Maiken Larsen en Sara Huang. Als je mee wilt doen, kom aan het begin van de workshop, want er is een maximaal aantal deelnemers!
 
 

EVENEMENT
vrijdag 7 december 2018 - maandag 30 november -1
20:00 tot 23:00
Rotterdam
kosten : €12,50/7,50

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0104363800

organisatoren

Dit was 2018 wordt georganiseerd door Arminius, Donner, Lokaal , Joop.nl, Studium Generale (Erasmus Universiteit Rotterdam),Vers Beton en Worm.

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Dit was 2018 wordt georganiseerd door Arminius, Donner, Lokaal , Joop.nl, Studium Generale (Erasmus Universiteit Rotterdam),Vers Beton en Worm..

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.