Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Studiedag

Het debat over de al of niet vrije wil door de eeuwen heen

Alweer een aantal jaren geleden werd in Nederland een debat over ‘de al of niet bestaande vrije wil’ gevoerd naar aanleiding van publicaties van neurowetenschappers als Dick Swaab en Victor Lamme. Het theologische en filosofische debat over de vrije wil is echter al eeuwenoud. Op deze themadag bekijken we dit debat vanaf het begin.

Inhoud
Op deze studiedag nemen we kennis van enkele meer en minder bekende filosofen en theologen uit vroegere tijden die niet allen een thema maakten van de vrije wil, maar ook tegenover elkaar stonden. Augustinus (354-430) 'ontdekt' de vrije wil en maakt er een belangrijk theologisch thema van, waarbij hij lijnrecht tegenover zijn tijdgenoot Pelagius staat. Duizend jaar later herhaalt hetzelfde debat zich tussen Erasmus (1469-1536) en Luther (1483-1546). En in de Hollandse republiek in de zeventiende eeuw staan de remonstranten (met Arminius) tegenover de streng calvinistische contraremonstranten met Gomarus.

Daarna verschuift het debat van een theologisch naar een filosofisch debat, met onder andere Descartes versus Spinoza, Kant versus Schopenhauer, en Marx en Freud versus Sartre. Tot slot wordt de vraag gesteld of het debat nu definitief uit de filosofie kan verdwijnen, omdat de wetenschappers het debat niet alleen hebben overgenomen, maar het ook hebben beslecht, zoals Victor Lamme beweert.

Onderwijsvorm
Korte inleidingen door de docent worden afgewisseld met teksten van de betreffende theologen en filosofen die we lezen en bespreken.

Literatuur 
Deelnemers krijgen bij aanvang van de cursus een tekstbundel.

Docent
Dr. Miriam van Reijen is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in de sociale filosofie en ethiek en in de cultuur- en godsdienstsociologie. Zij was wetenschappelijk medewerker filosofie aan de Radboud Universiteit en docent filosofie aan diverse hogere beroepsopleidingen. In 2010 promoveerde ze op Spinoza’s filosofie van de passies in relatie tot zijn politieke filosofie.

CURSUS
donderdag 20 juni 2019 - donderdag 20 juni 2019
10:00 tot 16:00
Nijmegen
kosten : €120

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.