Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Reflecties over waarheid

8 bijeenkomsten | start 5 februari tm 2 april | onderbreking 5 maart

In het nieuwste boek van Yuval Harari 21 lessen voor de 21steeeuw gaan vier lessen over waarheid. Hoe kun je de waarheid over de wereld achterhalen en hoe vermijd je dat je het slachtoffer wordt van propaganda en desinformatie? In deze cursus leer je beter begrijpen hoe er over kennis en waarheid door de eeuwen heen gedacht is en leer je beter onderscheiden hoe groepsdenken, nep-nieuws en ondeugdelijke theorieën je kunnen beïnvloeden.

Inhoud
Plato bestrijdt de sofisten, die hij beschouwt als filosofen die, om praktisch succes te behalen, retorische, politieke en juridische argumentatie prefereerden boven het zoeken naar waarheid.

Het kennisrelativisme vindt bij de sofisten zijn oorsprong. In de late oudheid doet Augustinus de uitspraak “O waarheid, waarheid, hoe diep bleef zelfs toen het innerlijk van mijn ziel naar u snakken”. Bij hem zien we hoe het christelijke geloof de leidraad wordt voor het leven. Maar hoe verhoudt religie zich tot waarheid?

Descartes staat aan de wieg van de wetenschappelijke revolutie waarbij men op zoek gaat naar heldere en onderscheiden kennis. Waarheid ontstaat uit twijfel, die aanspoort op zoek te gaan naar zekere kennis. De methode om kennis te ontleden om tot zekere uitspraken te komen, vormt de basis voor wetenschap. Maar is de waarheid dan nog absoluut? Nietzsche stelt het onvoorwaardelijke streven naar zekerheid aan de kaak. Wij zijn bang voor het onzekere en klampen ons vast aan de éne waarheid. Voor hem zijn er meerdere perspectieven op de werkelijkheid.

Steeds meer drukt de waarheid zich uit in statische uitspraken. We spreken in procenten en over de waarschijnlijkheid hoe vaak iets zich zou kunnen voordoen. Zullen we de waarheid steeds exacter naderen (Popper) en kunnen we wel spreken van waarheid wanneer we waarschijnlijkheid bedoelen? Welke valkuilen zitten er onder statische waarheden (Taleb)?

We sluiten de cursus af met waarheid in film en literatuur. Welke werkelijkheid wordt daarbinnen ‘afgebeeld’? Kan ons dat meer inzicht geven in ons waarheidsstreven?

Opzet

waarheid in 21 lessen voor de 21ste eeuw (Harari)
Plato en de sofisten
over waarheid en leugen (Augustinus)
ware kennis (Descartes en Spinoza)
voorbij de waarheid (Nietzsche)
wetenschappelijke waarheid (Popper)
waarheid en waarschijnlijkheid (Nassim Taleb)
waarheid en werkelijkheid (Borges, Truman show)

Onderwijsvorm
Hoorcollege met ruimte voor discussie.

Literatuur
Voor aanvang van het eerste college krijgen cursisten een reader met bronteksten.

Docent
Drs. Harrie Manders studeerde filosofie. Hij was docent aan de Fontys Hogescholen. Daarnaast is hij consultant voor organisatie- en innovatievraagstukken geweest bij Brainport Eindhoven. Nu werkt hij aan een proefschrift over Leibniz’ Ars Inveniendi, de kunst van het (uit)vinden en ontdekken. Hij werkt dit voor een deel uit bij de Leibniz Forschungsstelle in Münster.

CURSUS
dinsdag 5 februari 2019
Nijmegen
kosten : €289

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.