Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Het cynisme voorbij

Amerikaanse filosoof Susan Neiman is voor een paar dagen in Nederland en geeft een lezing waarin ze pleit voor een nieuw idealisme, wat we ook tijdens het volwassen worden kunnen behouden.

Volwassen worden betekent dat jeugddromen getemperd worden en je slechts een schim overhoudt van het avontuurlijke, belangrijke en plezierige leven dat je ooit verwachtte. Wie neemt daar genoegen mee? Geen wonder dat we in een samenleving leven die onvolwassenheid idealiseert, stelt filosoof Susan Neiman. 

Hoe kunnen we volwassenheid weer aantrekkelijk maken als een levensfase waarin verantwoordelijkheid nemen en levenswijsheid het leven interessant maken.  Neiman spreekt over jeugd, seks en cultuur en wijst op het belang van reizen – letterlijk maar ook metaforisch -  als cruciaal in de ontwikkeling van grote denkers als Kant, Rousseau. Ook Hume en Simone de Beauvoir wezen het idee af dat je jeugd de beste tijd van je leven is. Volwassenheid als ideaal is het waard om naar te streven.

Discussieer mee via #Neiman

Locatie: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

SYMPOSIUM
woensdag 26 november 2014 - woensdag 26 november 2014
20:00 tot 21:30
Utrecht
kosten : gratis

organisatoren

Studium Generale Utrecht

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Studium Generale Utrecht.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.