Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2017

Nathanja van den Heuvel: ‘Ik ben een straatfilosoof’

Florine Keus, Claudia Galgau

Deze zomer is Nederland voor het eerst in de geschiedenis gastheer van het EK vrouwenvoetbal. Filosoof Nathanja van den Heuvel over de regels van het spel en de lastige positie van de vrouwelijke voetballer.

'Doe maar buiten, ik voel me echt een straatfilosoof’, antwoordt Nathanja van den Heuvel op de vraag waar we de foto voor het interview moeten nemen. Ondanks haar balletverleden vindt ze de klassieke uitstraling van de Universiteit Leiden, waar ze als filosoof werkt, niet bij haar passen. ‘Dansen was wel echt mijn passie, maar ik was niet alleen ballerina, ik deed ook aan judo. Ik was ook fanatiek met schoolvoetbal, ik herinner me nog dat mijn vader ons een dag gecoacht heeft. Maar tegenwoordig ben ik geen groot voetbalfan meer. Ik vind die wereld af en toe best wel lastig.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: BMfotografie

 
Van den Heuvel dompelde zich onder in de vrouwenvoetbalwereld, en kwam er tijdens haar onderzoek achter dat die minder rooskleurig is dan ze zich had voorgesteld. ‘Ik begon met een feministisch beeld: vrouwen die achter het aanrecht vandaan zijn gekomen en hun lichaam exploreren, maar dit zag ik niet terug in de topsport. Waar ik in mijn onderzoek achter kwam was dat de wereld van vrouwenvoetbal heel erg op de wereld van mannenvoetbal wil lijken.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden