Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 1/2020

Namens de schelpen

Bert de Graaff

In deze rubriek vertelt een filosoof wat hij of zij het belangrijkste filosofische probleem van dit moment vindt en geeft daarna het stokje door.

Het strand is een ambivalente plek. Pas sinds de 18e eeuw is het strand een plek van schelpen verzamelen en schone lucht. Net als dat het door het dumpen van afval een plek van vervuiling is. We doen veel met het strand en het strand doet veel met ons, maar heeft het strand een stem in wat we doen? Dit is geen originele vraag. Latour stelde hem al in 1991. Hoe kunnen de (quasi) dingen, als het strand en de schelpen, meepraten en rechten krijgen? Als burger tellen in de besluitvorming? In het kader van, onder andere, de klimaatproblematiek is deze wat surrealistische vraag voor mij op dit moment een belangrijke.

Zonder eigen stem voeren mensen het woord voor de dingen, maar voor mijn gevoel is dit geen tijd van vertrouwen in de geijkte woordvoerders. Terwijl onzekerheden zich ook ontologisch uitstrekken lijken we wat verleerd hoe ermee om te gaan. Traditionele instituties als wetenschap, religie en representatieve democratie blaken niet meer van het (zelf)vertrouwen. We vertrouwen de arts of de hoogleraar niet meer op haar jas of toga. De gewone man(!) met zijn common sense wordt op het voetstuk geheven waar die eerst de aristocraten naar het strand volgde.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden