Home Modale kennis 

Modale kennis 

Door Victor Gijsbers op 29 september 2016

Cover van 03-2016
03-2016 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

‘De wereld is alles wat het geval is’, zo begint Wittgensteins Tractatus. Op het eerste gezicht klinkt dat geloofwaardig. Immers, wat zou de wereld anders moeten zijn dan datgene wat het geval is? Toch zeker niet datgene wat niet het geval is?

Maar zoals zo vaak in de filosofie, is datgene wat op het eerste gezicht simpel en onproblematisch lijkt, op het tweede gezicht ingewikkeld en mysterieus. Stel nu eens dat we alles zouden weten wat het geval is. Maar dan ook echt alles: het ontstaan en vergaan van ieder individueel molecuul, het exacte verloop van de evolutie van het leven, maar ook zulke details als dat ik op 30 mei 2016 om negen uur ’s avonds een column voor Wijsgerig Perspectief zit te schrijven. Als we dat allemaal weten, weten we dan werkelijk alles wat er over onze wereld te weten is?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.