Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2006

‘Lucia de B. is onschuldig’

Leon Heuts

Lucia de B. is onschuldig, zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen. De verpleegkundige, die veroordeeld is tot een levenslange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens de moord op zeven patiënten, is het slachtoffer van vooringenomenheid en 'denkinstincten'. 

'Hoe kan het dat mensen die zo op de hoogte zijn van de zwakte van de bewijsvoering, toch zonder blikken of blozen in de schuld van Lucia de B. blijven geloven?' De Nijmeegse wetenschapsfilosoof Ton Derksen aarzelt om de door hem zelf opgeworpen vraag te beantwoorden. Komt het omdat óók officiers van justitie, wetenschappelijke experts en rechters de al te menselijke valstrikken van vooringenomenheid en vooroordelen niet kunnen vermijden, waardoor ze geen oog hebben voor de zwakte van het eigen betoog? De inmiddels beruchte 'tunnelvisie'? Of is er méér aan de hand, bijvoorbeeld het bewust weglaten van bewijsmateriaal, omdat barbertje moet hangen? Derksen: 'Als je het arrest leest van de zaak-Lucia de B., dan denk ik een aantal keer: hoe kan het zijn dat het Hof dit niet heeft gezien? Is dit bewust? Maar ik weet het niet. Het kan toeval zijn. Ik wil niet in één van de vallen trappen die ik nu in deze zaak juist probeer aan te tonen: namelijk dat je voorzichtig moet zijn met de conclusie "het kan geen toeval zijn".' 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden