Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2007

Loof de dwazen

Anne Havik

Erasmus steekt met alles en iedereen de draak, behalve met theologen. Want het is beter geen 'slapende honden wakker te maken en niet in die beerput te roeren.'

'Een sukkel ging eens op bezoek bij een zieke vriend. Toen zijn vrouw hem zei dat die al was heengegaan, zei de sukkel: "Wil je dan als hij terugkomt zeggen dat ik geweest ben?"' In Komt een Griek bij de dokter zijn nooit eerder vertaalde teksten uit de oudheid gebundeld in een bloemlezing. Fragmenten uit antieke romans, moppen en anekdotes geven een beeld van de humor in de oudheid; ook Socrates en Diogenes blijken liefhebbers van een goede grap. De humor is bijtend, bizar en soms obsceen en toont opvallende overeenkomsten met die van de komieken uit onze tijd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden