Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2013

Liefde is een opdracht

Jan Drost

Wie liefheeft moet aan de bak – dat is volgens Jan Drost de boodschap van de roman Oblomov. ‘Liefde is niet jezelf kunnen zijn. Liefde is jezelf verbeteren.’

Altijd gedacht dat Oblomov, de beroemde negentiende-eeuwse roman van Gontsjarov, over luiheid ging. Dat het een boek was over een indolente vent die geen fluit uitvoert en dat er helemaal niets in gebeurt, en dat zo’n achthonderd pagina’s lang. Inmiddels heb ik het uit. En ik moet zeggen: het beeld is niet helemaal juist. Meer dan een boek over onverbeterlijke luiheid is Oblomov een boek over de liefde. Dat moest ik al lezende tot mijn verrassing concluderen: Oblomov is een liefdesroman. En wat voor een. Een van de mooiste die ik ooit heb gelezen. Een tip voor de bibliotheek: plaats Oblomov onder het trefwoord ‘liefde’, en daarna pas onder ‘luiheid’, dan zal het zijn lezers beter vinden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden