Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2017

Levenslust in de nachtclub

Jannah Loontjens
Essayist

Overdag studeerde ze filosofie, en ‘s nachts danste ze in de RoXY of de Supperclub. In de jaren negentig vierde Jannah Loontjens veelvuldig het einde van de twintigste eeuw. Wat ze daar ontdekte: niet de zin van het leven, maar de zin in het leven.

Ongeveer de helft van de eerstejaars filosofiestudenten met wie ik in de collegebanken zat, bleek op zoek te zijn naar de zin van het leven. De zin van het leven... Ja, wie zou die niet willen doorgronden? Maar de zin van het leven is de zin in het leven, bracht ik er half provocerend tegen in. Het merendeel van deze zoekende zielen haakte na het eerste jaar af; de studie bracht geen antwoord op die ene vraag. Filosofie bracht überhaupt weinig antwoorden. De studie bleek meer een oefening in het uitpluizen van vragen, vaak door de vragen op te delen in nog méér vragen. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden