Home Leszek Kołakowski en de rol van de duivel

Leszek Kołakowski en de rol van de duivel

Door Paul van Tongeren op 09 september 2015

Cover van 03-2015
03-2015 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Het kwaad is er – het is nooit volledig uit te bannen, zo luidt de boodschap van Leszek Kołakowski. Daarom spreekt hij over het kwaad in termen van de duivel. Wijsgerig ethicus en theoloog Paul van Tongeren bespreekt Kołakowski’s opvattingen over de duivel en laat zien hoe wij hier ook nu nog van kunnen leren.
 

‘In een tijd dat God het toelaat […] dat de atheïsten in alle landen en koninkrijken zich vol fierheid kunnen verheffen, in een dergelijke tijd moet de satan wel een enorme macht over de zielen hebben.’ Leszek Kołakowski citeert kardinaal de Bérulle en suggereert dat er goede redenen zijn om de duivel in onze tijd ter sprake te brengen. Tegen die achtergrond probeer ik drie vragen te beantwoorden: (1) wat zijn de kenmerken van de duivel? Wie is hij en wat doet hij? (2) hoe doet hij het? En (3) waarom is het van belang dit te zien? Wat kunnen wij ervan leren?
 
Kołakowski is goed geïnformeerd over de duivel. Hij heeft hem naar het schijnt persoonlijk ontmoet of was althans aanwezig op de persconferentie die de duivel gaf op 20 december 1963 in Warschau (1969, p. 48-61). Maar ook als hij die persconferentie zou hebben verzonnen, heeft hij zich beslist grondig verdiept in auteurs die de duivel van dichtbij hebben gezien en gevoeld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.