Home Kan kunst troosten?

Kan kunst troosten?

Door Daan Roovers op 28 april 2014

Cover van 05-2014
05-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Mijn missie is geheel trouw aan de kunstenaars die het Rijksmuseum hebben ontworpen. Kijk naar die extravagante kunstkathedraal: naar de entree, naar het plafond…’ Het Rijksmuseum ziet er niet alleen uit als een kathedraal, het is ook bedoeld als kathedraal, stelt schrijver en filosoof Alain de Botton. Musea zijn onze nieuwe kerken, en ze zijn bij uitstek geschikt om de troostende en zingevende functie van religie over te nemen.

Alain de Botton is samen met schrijver en kunsthistoricus John Armstrong gastconservator van het Rijksmuseum. Hij heeft 150 topwerken uit de vaste collectie voorzien van nieuwe bijschriften en daarmee van een nieuwe context. De Botton wil hiermee kunst haar oorspronkelijke therapeutische functie teruggeven, want dat kunst bedoeld is om ons te helpen in het leven, daarvan is hij overtuigd.

‘Sentimenteel’, vindt filosoof en essayist Maarten Doorman deze opvatting. In het tv-programma Ik heb smaak, dus ik ben reageert hij kritisch op De Bottons voorstel: kunst moet volgens Doorman vooral gaan om kijkplezier, om esthetisch genoegen. Kunst kan wel degelijk troosten, meent kunstkenner Joost Zwagerman, maar de manier waarop De Botton het aanpakt is ronduit ‘moralistisch’, laat Zwagerman mij desgevraagd weten. En Stine Jensen heeft zelf troostkunst aan de muur hangen, bekent zij in haar column.

Kan kunst ons helpen bij onze levensvragen? En zo ja: hoe? Filosofie Magazine organiseert in het Rijksmuseum een lezersdag over deze vraag. Op 18 mei geven Stine Jensen, Joost Zwagerman en Maarten Doorman hun visie op de functie van kunst – daarna kunt u op eigen gelegenheid kijken wat u zelf vindt van het nieuwste project van Alain de Botton.

Klik hier voor meer informatie over de lezersdag.

Klik hier om de aflevering Ik heb smaak, dus ik ben terug te kijken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer