Home IJdelheid: In elke spiegel ter wereld zal ik een selfie maken

IJdelheid: In elke spiegel ter wereld zal ik een selfie maken

Door Claudia Galgau op 28 juni 2018

IJdelheid: In elke spiegel ter wereld zal ik een selfie maken
07-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Zijn selfies oppervlakkige uitingen van ijdelheid? Millennial en filosoof Claudia Galgau, die honderden selfies maakte, legt uit waarom dit negatieve imago niet klopt.

Een tijdje terug gaf ik een paar dagen Franse les op een gymnasium in Amsterdam. De hele dag overhoorde ik leerlingen met loze zinnetjes als ‘Dennis houdt niet van sporten’ en ‘Dana is jarig’ (Wie zijn Dennis en Dana?). De kinderen aan wie ik lesgaf hadden stof in te halen – iedereen stond een 4, iedereen vond Frans stom, iedereen wilde graag over. Zelf had ik al heel lang geen Frans meer gesproken en de Franse taal is niet iets waar ik veel aan denk. Het lesgeven voelde dus als iets wat totaal niet samenhing met de rest van mijn (verder ook een beetje onsamenhangende) leven.

Toen ik aan het einde van de dag naar huis liep, en mijn hersenen hun concentratie op simpele grammatica loslieten, voelde het even alsof ik niet meer precies wist wie ik zelf was. Mijn lesgeven had niks te maken gehad met Liefde Voor De Franse Taal. Daar was geen tijd voor. Bovendien waren we eigenlijk ook vreemden voor elkaar, met een nog vreemder standaardgrammaticaboek tussen ons in. Het was precies waar Marx in zijn eigen moeilijke taal voor waarschuwde: de vervreemding van de arbeider, het effect van werk verrichten zonder in verbinding te staan met het einddoel of het eindproduct. Geïsoleerd werk waarbij je als arbeider zelf makkelijk vervangbaar bent.

Toen ik weg mocht, was het eerste wat ik deed een selfie maken. En mijn Instagram checken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.