Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

Hoe een kunstenaar een hondje offert

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Robert Jasper Grootveld organiseerde in de jaren zestig seances en werd als kunstenaar niet serieus genomen. Maar als zogenaamde ‘gek’ kon hij rake maatschappijkritiek uiten.

‘Ik heb vaak gedacht dat ik mezelf in de weg zit. Misschien moet ik eerst dood voordat mijn ideeën uitgevoerd kunnen worden’, zei kunstenaar Robert Jasper Grootveld in 1997 tegen De Groene Amsterdammer. Hij was toen 65 jaar oud en vroeg zich af waarom hij niet beroemd was geworden. Nu, tien jaar na zijn dood, onderzoekt de New Yorkse kunsthistorica Janna Schoenberger zijn aantekeningenboek, als fellow van het Johan Huizinga Rijksmuseum Fonds. In de bibliotheek van het Rijksmuseum bestudeert ze de nalatenschap van deze eigenaardige figuur.

Tekst loopt door onder afbeelding

Scrapbook, Robert Jasper Grootveld, Rijksmuseum, Amsterdam

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden