Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2003

‘Het was maar een eenmalige, oppervlakkige ontmoeting’

Thijs Lijster en Jan Sietsma

Waarom klopte Leibniz in 1676 aan bij het huis van Spinoza? Waarom kwam hij zo vaak terug? Was de verdediger van Gods vrije wil meer geïnteresseerd in de ‘atheïstische’ opvattingen van de verguisde jood dan hij later zou toegeven?
 
Op de achttiende november van het jaar 1676 klopt Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) op de deur van een pand aan de Paviljoensgracht in Den Haag. Er wordt opengedaan door de vrouw van de schilder Van der Spyk, huurbaas van Benedictus de Spinoza (1632-1677). Leibniz vraagt haar of hij de vermaarde filosoof te spreken kan krijgen. Hij wordt verzocht plaats te nemen en te wachten.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden