Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Het universele verlangen naar een gouden tijdperk

Tom Buijtendorp


Tentoonstelling Middeleeuwse tuinen t/m 1 september 2019 te zien in het
Rijksmuseum van Oudheden Leiden © Getty’s Open Content Program.

Op drie continenten ging journalist Tom Buijtendorp op zoek naar de oermythe van het gelukzalig paradijs uit het bijbelboek Genesis. Dwalend tussen tempels, graftombes en moskeeën leerde hij er diepgaande levenslessen, die religies en levensbeschouwingen overstijgen.

De mens heeft de natuurlijke drang te willen weten waar hij vandaan komt. Historici pluizen stoffige archieven na, archeologen ploeteren in de grond en genetici brengen met engelengeduld de ontwikkeling van het menselijk DNA in kaart. Ook zinzoekers voelen zich aangetrokken tot het oerleven, hopend dat het in al zijn eenvoud kan laten zien wat onze ware aard is. De zoektocht is duizenden jaren terug begonnen met mythische verhalen, met als ultieme mythe het beeld van onze allereerste bakermat, toen alles nog goed was. Volgens verschillende tradities betrof het een gouden tijdperk, door anderen geconcretiseerd met beelden van een groen en vredig paradijs.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden