Home ​Het Moment: Wendy Lampen 

​Het Moment: Wendy Lampen 

Door Carolien van Welij op 31 maart 2016

​Het Moment: Wendy Lampen 
Cover van 04-2016
04-2016 Filosofie magazine Lees het magazine


Wendy Lampen (46) is Autisme-specialist en coach, en studeert filosofie.
 
‘Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose Aspergersyndroom, en toen werd alles wat ik zei, alles wat ik deed, alles wat het denken behelsde, toegeschreven aan die diagnose door de mensen om me heen. Die sticker nam deels mijn identiteit weg. Men dwingt je samen te vallen met die diagnose. Ik werkte op de Hogeschool binnen de master ‘autisme-specialist’. In die wereld wordt alles beschreven in gedrags- en breinkenmerken. Maar ik kan toch niet verdwenen zijn onder die berg kenmerken? Ik stopte met mijn docentschap en ging filosofie studeren.

De Franse filosoof Merleau-Ponty liet mij inzien wat er gebeurt als je een naam aan dingen geeft. Met een naam gaat iets zich onderscheiden en verandert de natuur. Die verandering voegt iets toe aan de identiteit. Dat is een onophoudelijk proces. Eerst dacht ik dat het etiket van autisme mij ontdaan heeft van mijn mens-zijn. Nu kan ik zeggen: die diagnose heeft achteraf ook iets toegevoegd.

Filosofie heeft me meer tot mens gemaakt. Mensen met autisme worden op een eiland weggezet. Filosofie heeft mij uit dat eiland getrokken door vragen te stellen als: wat is de mens? Wat betekent het om mens te zijn? En zo kom je ook tot vragen als: wie ben ik in dit alles? Wie ben ik in deze veelheid? Spinoza schrijft mooi over die eenheid in de veelheid. Zo liet filosofie mij zien dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Ik voel mij niet meer in de alleenheid geworpen. Filosofie heeft mij in de wereld gezet.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.