Home Het Experiment: Waarom eten we geen hond?

Het Experiment: Waarom eten we geen hond?

Door Carolien van Welij op 29 maart 2016

Het Experiment: Waarom eten we geen hond?
Cover van 04-2016
04-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Wij gruwelen bij het idee van een hond op je bord, maar argumenten hebben we niet. Welke rol spelen onze emoties bij morele overtuigingen? 

 

Experiment

We zijn tegen het opeten van een doodgereden hond, maar we weten niet waarom.

‘Wij eten geen hond, maar Chinezen smullen ervan. Het idee dat emoties ertoe doen, ook in het domein van de moraal, is de les die we uit dit experiment van psycholoog Jonathan Haidt kunnen leren,’ stelt filosoof Jan Bransen. ‘Dat is van belang voor allerlei hedendaagse discussies, zoals de vluchtelingenkwestie. Die protesten beginnen allemaal emotioneel.’

 
‘Dit experiment laat ook zien dat er een enorme variatie aan morele emoties bestaat met verschillende bronnen, zoals cultuur. Die grote rol van emoties betekent niet dat je bij morele kwesties op je gevoel mag afgaan. Je gevoel kun je bekritiseren en ontwikkelen.’
‘In een moreel conflict is het de kunst om eerst een emotionele binding te vinden met je tegenpartij. Een gemeente die vluchtelingen wil opvangen moet eerst investeren in die klik met de gevoelens van alle betrokkenen, en daarna pas denken aan argumenten en beleidsvoorstellen. Of vluchtelingen die tegen homoseksualiteit zijn: probeer dat eerst maar te snappen op zo’n manier dat de ander zich gehoord voelt. Dat kan ook zonder dat je het met hem eens bent. Besef dat de ander dat nu eenmaal voelt, en span je in om alleen maar in gesprek te komen. Pas dan ontstaat er ruimte om te veranderen.’
 
‘Principes zijn dus helemaal niet zo belangrijk in de ethiek. Een ethiek die denkt dat het op principes en argumenten aankomt, overschat het menselijk verstand.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer