Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

Het bewijs voor succes

Jannah Loontjens
Essayist

De film The Meyerowitz Stories roept de vraag op wat het betekent om succesvol te zijn. Jannah Loontjens kijkt en zoekt een antwoord.

Een groepstentoonstelling?!’ Beeldhouwer Harold Meyerowitz is verontwaardigd. ‘Een groepstentoonstelling is een belediging. Zeg maar dat ik er niet aan meedoe.’ Uiteindelijk zal er toch een werk van hem in de tentoonstelling worden opgenomen. De waarheid is namelijk dat vrijwel niemand meer weet wie Meyerowitz is. De oude kunstenaar zou blij moeten zijn dat twee van zijn kinderen zijn deelname aan de expositie mogelijk maakten.

De film The Meyerowitz Stories (New and Selected), geschreven en geregisseerd door Noah Baumbach, lijkt op het eerste gezicht een klein verhaal. Een ontroerend en geestig portret van de ingewikkelde relatie van drie veertigers met hun oude eigenzinnige vader. Maar gaandeweg wordt duidelijk dat de film gaat over één grote vraag: wat is succes? Want wanneer zijn we succesvol? En wie bepaalt dat?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden