Home Heb lief. Word jezelf

Heb lief. Word jezelf

Door Geert Jan Blanken op 25 april 2013

Cover van 05 -2013
05 -2013 Filosofie magazine Lees het magazine

De verliefde houdt zich toch niet met zichzelf bezig, maar alleen met de ander? Volgens Kierkegaard zit het anders: bij hem valt de opdracht om lief te hebben samen met de opdracht tot zelfwording.

‘Wat verbindt namelijk het tijdelijke met de eeuwigheid, wat anders dan liefde? Om die reden gaat ze aan alles vooraf en blijft ze wanneer alles voorbij is.’ Wie zo over liefde schrijft, geeft haar een wel heel belangrijke plaats in het bestaan. Dat doet Kierkegaard dan ook. Niet alleen in Wat de liefde doet, waaruit dit citaat afkomstig is, maar in zijn hele werk speelt de liefde een hoofdrol. Vaak expliciet, maar ook waar dat niet gebeurt is de liefde voortdurend aan de orde. Wie Kierkegaard oppervlakkig kent en naar de periode kijkt waarin hij leefde, wie hoort dat hij zijn verloving heeft verbroken en nooit meer een relatie is aangegaan, zou gemakkelijk kunnen denken daarmee zijn fascinatie met de liefde te begrijpen. Met de lucht nog vol van de romantiek en een ongelukkige liefde achter de rug lijkt het logisch dat een dichterlijk denker als Kierkegaard schrijft over het voor hem onbereikbare ideaal van de gelukkige relatie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.