Home Filosoferen met kinderen ‘Geluk? Dat moet ik nog leren’
Filosoferen met kinderen

‘Geluk? Dat moet ik nog leren’

Door Sabine Wassenberg en Maaike Merckens Bekkers op 23 oktober 2014

Cover van 06-2014
06-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Op een mooie, zonnige lenteochtend joelen en schreeuwen de kinderen op het schoolplein. Iris zit stilletjes op de rand van de zandbak, helemaal verdiept in het scheppen en ordenen van de zandkorrels.
‘Weet jij wat geluk is?’ vraag ik haar.
Ze kijkt me blanco aan. Ze weet werkelijk niet waar deze vraag op slaat. ‘Nee.’
Ik kijk de andere kindjes aan, die ook mijn vraag hebben gehoord. Ze zijn geïnteresseerd, maar het lijkt wel of ik Chinees sprak. Iemand?
Een wat ouder kind komt langsgewandeld. Marcia is een jaar of acht. Ik stel de vraag opnieuw. Ze geeft niet meteen antwoord en fronst haar wenkbrauwen, alsof ze heel diep in haar hoofd op zoek is naar het antwoord.
‘Geluk is… als je ergens heel blij om bent’, zegt ze stralend.
Aha… En wanneer ben je blij?
‘Nou’, zegt Iris, die dit woord weer wél begrijpt, ‘als je een ijsje krijgt, dan word je blij. Of als je wint met Pokémon.’
‘En… móét je altijd gelukkig zijn?’ vraag ik door.
Chaima neemt het woord. Haar lange donkere haar danst in de wind. ‘Maar mijn moeder vindt het heel belangrijk dat ik gelukkig ben, zegt ze altijd. Als ik verdrietig ben, dan gaat ze me troosten, zodat ik weer lekker kan slapen. Of dan gaan we samen shoppen, dat is gewoon leuk.’
 
Blijkbaar is verdriet het tegenovergestelde van geluk. ‘Dus het is eigenlijk niet de bedoeling dat je verdrietig bent?’ probeer ik de onderliggende gedachte te zoeken.
‘Jawel, het mag wel.’
‘Waarom troost ze je dan?’
‘Omdat het niet zo leuk is om verdrietig te zijn’, redeneert Peter.

Ik begin me te schamen voor mijn rare vragen. Geluk – waar heb ik het over? Blijheid, verdriet en leukigheid is alles wat er speelt. Bij een verzoek om meer reflectie, in termen van ‘geluk’, kan ik een wazige blik in de kinderogen verwachten.
‘Maar,’ doe ik een laatste gooi, ‘zouden er mensen zijn die altijd alleen maar gelukkig zijn en nooit verdrietig?’
Even is het stil.
‘Nou, misschien weten grote mensen dat wel beter.’
‘Ja’, zegt Chaima, ‘kinderen moeten dat nog leren.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Filosoferen met kinderen
Filosoferen met kinderen
Filosoferen met kinderen

Filosoferen met kinderen

Filosofische kinderboeken vinden de laatste jaren gretig aftrek. We vroegen Bibi Dumon Tak, Stine Jensen en Sabine Wassenberg hoe zij kinderen verleiden na te denken over filosofische vragen. En kun je met kinderen overal over filosoferen?

Lees meer
Filosoferen met kinderen: ‘Kun je gedachten meten?
Filosoferen met kinderen: ‘Kun je gedachten meten?
Filosoferen met kinderen
Voor leden

Filosoferen met kinderen: ‘Kun je gedachten meten?

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand spreekt zij over de vraag ‘Kun je gedachten meten?’ Terwijl ik naar buiten loop,… Read More

Lees meer
Filosoferen met kinderen: zit pianotalent in je brein?
Filosoferen met kinderen: zit pianotalent in je brein?
Filosoferen met kinderen
Voor leden

Filosoferen met kinderen: zit pianotalent in je brein?

Het is een dinsdagmiddag, een school in Westerpark, groep 8. We hebben het over de vraag wat talent is en waar het precies zit. Stijn zegt: ‘Het talent om piano te spelen zit in je hersenen. Zelfs als je nooit piano gaat spelen omdat je bijvoorbeeld geen piano hebt thuis,… Read More

Lees meer
Filosoferen met kinderen: ‘Familie is iedereen die leuk is’
Filosoferen met kinderen: ‘Familie is iedereen die leuk is’
Filosoferen met kinderen
Voor leden

Filosoferen met kinderen: ‘Familie is iedereen die leuk is’

Moderne familie, wat is dat eigenlijk? De school waar ik vandaag naar toe ga is zo’n fijne gemixte school in Amsterdam-West waar deze vraag zeker in vruchtbare aarde zal vallen. Hoog- en laagopgeleide ouders, heel diverse culturele achtergronden en een prettige open sfeer op school. Het liedje Twee Vaders sluit… Read More

Lees meer