Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2018

Foto’s die de dood ontkennen

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Filosoof Roland Barthes en fotograaf Hellen van Meene ontdekten tijdens het rouwen om hun moeder beiden dat fotografie en de dood onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


Beeld: Butterfly Lady van Hellen van Meene

De Nederlandse fotograaf Hellen van Meene maakte haar meest recente fotoserie En alles blijft bestaan wanneer je sterft vlak na de dood van haar moeder. Voor iemand die bekend is geworden met foto’s van jonge tieners is dat op zichzelf al bijzonder. ‘Als het aan mij lag had ik nooit een serie over de dood gemaakt. Ik hou helemaal niet van doodskisten’, zegt ze. Voor de Franse filosoof Roland Barthes gold iets vergelijkbaars: zoals Van Meene niet van de dood hield, zo hield hij op zijn beurt niet van fotografie. Maar in 1980 schreef hij Camera Lucida, een korte reflectie op fotografie, ook vlak na de dood van zijn moeder.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden