Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/60

Filosofie als verwijt

Joram Pach

In debatten tussen sociologen klinkt met enige regelmaat het verwijt dat een artikel, scriptie of onderwijsprogramma ‘te filosofisch’ is. Wat dan bedoeld wordt, is dat het te theoretisch of reflexief van aard is, terwijl de nadruk zou moeten liggen op empirisch onderzoek – wat blijkbaar wordt gezien als een tegenstelling. Waar komt deze afkeer van de filosofie bij een deel van de sociologen vandaan?

De oorsprong hiervan valt denk ik samen met de oorsprong van de sociologie zelf. Die ligt een kleine tweehonderd jaar geleden, bij Auguste Comte. In zijn ‘wet van de drie stadia’ schetste hij een evolutie van de menselijke kennis, van een theologisch (religieus) stadium, via een metafysisch (filosofisch) stadium, naar een positief (wetenschappelijk) eindstadium. De nieuwe wetenschap sociologie, waarvan hij tevens de naamgever was, zag hij als de kroon op deze evolutie. Sociologen moesten de wereld van het menselijk samenleven vatten in wetmatigheden, en hierbij dus een voorbeeld nemen aan de natuurwetenschappen, en vooral niet aan de filosofie.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden