Home Filosofen Aziz al-Azmeh
Ayn Rand
Vorige

Ayn Rand

Aziz al-Azmeh

Aziz al-Azmeh

24 juli 1947 - n.v.t.
Ban Zhao
Volgende

Ban Zhao

Quote

““The view of Islam being intolerant, medieval and barbaric is nothing but the mirror-image of the myths propagated by Islamic fundamentalists and radicals””

Aziz al-Azmeh bespreekt de relatie tussen religie en moderniteit en de rol van de islam in onze hedendaagse ‘verlichte’ wereld. Hij bekritiseert zowel het postmodernisme als het (multi)culturalisme en de radicale islam, volgens hem allemaal gevolgen van de jarenlange aanvallende houding van het westen tegenover de islamitische wereld. Al-Azmeh laat zien dat een dergelijke houding zorgt voor xenofobie en godslastering. De islamitische wereld is geen vaststaande traditie maar een sociale constructie, gecreëerd door zowel de islamieten als de westerlingen om de wereld op ideologische wijze op te delen.

Al-Azmeh laat zien dat islamitisch fundamentalisme juist sterk verschilt van belangrijke aspecten van de moslimtraditie en moet worden gezien als een voorbeeld van populistisch nationalisme in plaats van religiositeit. Door in de geschiedenis van het intellectuele leven van islamitische samenlevingen te duiken laat hij zien dat er een verschil is tussen de politieke, sociale en religieuze interpretaties van ‘de islam’.