Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

‘Er is behoefte aan goede fictie over het weer’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Wat hebben we nodig om in actie te komen tegen de toekomstige klimaatramp? Niet alleen cijfers en grafieken, maar ook fictie en zelfs sofisterij, stelt voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos. Hij schreef er een boek over: Meteosofie.

Beeld Alamy

Dat een filosoof een boek over het weer schrijft, is volgens René ten Bos minder vreemd dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. De meteosofie is volgens hem een tak van de filosofie die bijna alle grote filosofen bedreven, van Aristoteles tot Descartes en van Pascal tot Sloterdijk. ‘Dat ik dit onderwerp als filosoof ook weer oppak,’ vertelt Ten Bos, ‘komt voort uit mijn grote bezorgdheid om de klimaatramp die zich op dit moment aan het voltrekken is.’ Een bezorgdheid die de filosoof al lang bezighoudt. Meteosofie past dan ook in een reeks boeken die hij de afgelopen tijd schreef die allemaal over het veranderende klimaat gaan en de problemen die wij hebben om daar iets aan te doen, zoals Dwalen in het Antropoceen, Het volk in de grot en Extinctie.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden