Home Een hele kermis vol met komedianten, marktschreeuwers en hansworsten

Een hele kermis vol met komedianten, marktschreeuwers en hansworsten

Door Thijs Lijster en Jan Sietsma, Thijs Lijster en Jan Sietsma op 26 maart 2013

07-2004 Filosofie magazine Lees het magazine

Sartre en Camus zijn de geschiedenis ingegaan als goede vrienden die na een hevige ruzie uit elkaar zijn gegaan. Maar er vielen al veel eerder klappen.

Laat in de avond tijdens een existentialistisch onderonsje in december 1946 begint Albert Camus, met een absurde hoeveelheid drank op, te foeteren op Maurice Merleau-Ponty over diens zojuist verschenen artikel. Camus verwijt hem de wandaden van het Sovjetregime te bagatelliseren. Simone de Beauvoir schrijft hierover: ‘Merleau-Ponty verdedigde zich en Sartre viel hem bij; Camus, helemaal ondersteboven, sloeg de deur achter zich dicht; Sartre en Bost vlogen hem na, de straat op, maar hij weigerde terug te komen.’ Het voorval was het begin van een drie maanden durende ruzie tussen Camus en Sartre. Het zou niet de laatste zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.