Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Een collage voor gelijkgestemden

Koen Schouwenburg

Sebastien Valkenberg keert zich tegen oprukkende politieke correctheid, maar een prikkelend betoog is het niet.

Auteur Koen Schouwenburg

Als we filosoof Sebastien Valkenberg moeten geloven is politieke correctheid een groot probleem. In zijn nieuwe boek Policor in de polder. Hoe politieke correctheid Nederland dom maakt zet hij de aanval in op medeleven, gevoeligheid en wokeness – mensen moeten zich niet zo snel gekwetst voelen en wat eelt op hun tere zieltjes kweken.

‘Politieke correctheid,’ schrijft Valkenberg, ‘is een mengsel van moralisme en intolerantie.’ Na deze definitie van ‘policor’ (de afkorting van politieke correctheid) aan het begin van zijn boek, volgt een stortvloed van voorbeelden die het moralisme en de intolerantie moeten bewijzen. Valkenberg richt zich in Policor in de polder op de universiteiten, want die zijn volgens hem ‘de belangrijkste epicentra’ van politieke correctheid, met als ‘stuwende krachten’ ‘diversiteitsbeleid, identiteitspolitiek en veiligheidsmaatregelen’. In navolging van de richtlijnen van de universiteit Yale pleit hij voor de houding ‘om het ondenkbare te denken, het onbespreekbare te bespreken en het onbetwistbare te betwisten’. Dus geen meningen verbieden door ze te cancelen, maar alles aanhoren, hoe lelijk ook, want ‘met de toegenomen vrijheid komen er ook miskleunen mee, vuilspuiterij, hele en halve leugens. Het is de prijs die we betalen voor een ongebonden zoektocht naar waarheid.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden