Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2019

Dominique Moïsi: ‘Hoe kon het dat mijn vader doorging met leven?’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De vader van Dominique Moïsi overleefde een concentratiekamp. Zijn enige zoon blijft als politiek denker geloven in de mogelijkheid om een betere wereld te scheppen. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Daarvoor ontving de Fransman in Nederland de Spinozalens.

Dominique Moïsi: ‘159721. Dat was het getal op de arm van mijn vader. Een merkteken, een erfenis van zijn verblijf in Auschwitz. Met die cijfers heb ik leren tellen. Ik vroeg hem ook hoe het in het kamp was. Maar daar gaf hij geen antwoord op.

Je zou kunnen denken dat ik door de oorlogsjaren van mijn vader en moeder een moeilijke jeugd heb gehad. Maar dat was niet het geval. De liefde die ik van mijn ouders kreeg was heel groot. Waarschijnlijk ook omdat mijn geboorte een wonder voor hen was.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Mijn bestaan was onwaarschijnlijk en dus wonderbaarlijk omdat mijn ouders waren getrouwd in 1931, maar ze zouden hun eerste en enige kind pas vijftien jaar later krijgen. Na de oorlog, in 1946. Tussen die twee jaartallen lagen de verschrikkingen van het kamp – de tijd ook waarin de nazi’s hun medische experimenten met mijn vader deden. De kans dat hij zou terugkeren was erg klein: hij had in een konvooi naar Auschwitz van duizend man gezeten. In zulke konvooien overleefden gemiddeld maar vier man. Mijn vader behoorde tot die vier. En dan nog een kind krijgen!

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden