Home Dominique Moïsi: ‘Hoe kon het dat mijn vader doorging met leven?’

Dominique Moïsi: ‘Hoe kon het dat mijn vader doorging met leven?’

Door Florentijn van Rootselaar op 30 december 2018

Dominique Moïsi: ‘Hoe kon het dat mijn vader doorging met leven?’
Cover van 01-2019
01-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

De vader van Dominique Moïsi overleefde een concentratiekamp. Zijn enige zoon blijft als politiek denker geloven in de mogelijkheid om een betere wereld te scheppen. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Daarvoor ontving de Fransman in Nederland de Spinozalens.

Dominique Moïsi: ‘159721. Dat was het getal op de arm van mijn vader. Een merkteken, een erfenis van zijn verblijf in Auschwitz. Met die cijfers heb ik leren tellen. Ik vroeg hem ook hoe het in het kamp was. Maar daar gaf hij geen antwoord op.

Je zou kunnen denken dat ik door de oorlogsjaren van mijn vader en moeder een moeilijke jeugd heb gehad. Maar dat was niet het geval. De liefde die ik van mijn ouders kreeg was heel groot. Waarschijnlijk ook omdat mijn geboorte een wonder voor hen was.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Mijn bestaan was onwaarschijnlijk en dus wonderbaarlijk omdat mijn ouders waren getrouwd in 1931, maar ze zouden hun eerste en enige kind pas vijftien jaar later krijgen. Na de oorlog, in 1946. Tussen die twee jaartallen lagen de verschrikkingen van het kamp – de tijd ook waarin de nazi’s hun medische experimenten met mijn vader deden. De kans dat hij zou terugkeren was erg klein: hij had in een konvooi naar Auschwitz van duizend man gezeten. In zulke konvooien overleefden gemiddeld maar vier man. Mijn vader behoorde tot die vier. En dan nog een kind krijgen!

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer