Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009

‘Dit is het!’

Elke van Riel

Hoe wil ik leven? Aan de basis van een goed leven – en ook van een soepele organisatie – ligt een idee. Organisatiefilosoof Jos Kessels over goede ideeën: wat zijn het, hoe spoor je ze op en hoe herken je ze?

‘Je moet voor jezelf een idee hebben: waar gaat mijn leven over, wat heb ik te doen, hoe wil ik samenleven?’ zegt filosoof Jos Kessels. ‘Je hebt een beeld nodig van wat je wilt en waarom dat de moeite waard is. Zonder zo’n idee kom je je bed niet uit. Het geeft richting en inspireert.’ Je hoeft niet te gaan zitten wachten tot zulke ideeën je spontaan invallen, maar kunt er gericht naar zoeken. Hoe die zoektocht verloopt, beschrijft Kessels stap voor stap in zijn half april verschenen boek De jacht op een idee. Het gaat daarbij niet om leuke invallen (‘een idee’), maar om ideeën die inzicht, betekenis en samenhang bieden: dé idee van een persoon of organisatie. Zo’n idee brengt het meest wezenlijke van iemand of een groep onder woorden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden