Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2015

Denken naar het einde van de nacht

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Drie jonge denkers publiceerden de afgelopen maanden boeken over de kracht van de filosofie. Coen Simon, Jan Drost en Sebastien Valkenberg discussiëren een avond lang over denken, waarheid, wetenschap en verlangen.

Mijn magnum opus schrijf ik pas als ik zestig ben’, zegt Coen Simon (42), auteur van elf boeken en winnaar van de Socratesbeker voor het beste filosofische boek. ‘Net als de Duitse filosoof Hans Georg Gadamer.’ ‘Dat is het voordeel van filosoof zijn: je kunt heel lang doorgaan voor “jonge filosoof”’, vult Sebastien Valkenberg aan, met zijn 37 jaar de jongste van de drie. ‘De meeste mensen denken bij filosofen aan oude, bebaarde mannen met een pijp. De romanschrijver is na zijn vijfendertigste al oud, terwijl de filosoof tot z’n zestigste nog als jonge denker door het leven kan gaan.’ ‘Ja, zo is het’, zegt Jan Drost (1975), en hij neemt een slok van zijn biertje. Uit niets blijkt dat de denkers het praten inmiddels beu zijn, terwijl je dat eigenlijk wel zou verwachten. We hebben op dat moment namelijk al de hele avond lang gediscussieerd, geanalyseerd en geroddeld over de tijd waarin we leven, de rol van de filosoof, elkaars werk en dat van anderen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden