Home Denker des Vaderlands De vriendschap van Gude en Sloterdijk
Denker des Vaderlands

De vriendschap van Gude en Sloterdijk

Door Peter Sloterdijk op 21 april 2015

De vriendschap van Gude en Sloterdijk
Cover van 05-2015
05-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

René Gude was bevriend met Peter Sloterdijk, de Duitse denker. Ze dachten, fietsten en lachten samen. Een paar citaten over René uit Sloterdijks dagboek.
 

17 april Amsterdam / Leiden

Bij het mooiste voorzomerlicht ontvluchten we de woonboot aan de Meeuwenlaan voor een afscheidstoer per fiets ten noorden van Amsterdam, René is voor het laatst op beide benen, we volgen een weg langs de zee, waar de stevige wind nerveuze, kleine golven veroorzaakt. Eenden met talrijke jongen verzetten zich tegen de sterke stroming.
Het moeilijkste deel van de beproeving kwam ’s avonds, toen we René, na een feest met vrienden op de boot, naar de universiteits-kliniek van Leiden begeleidden, waar morgen het onvermijdelijke moet gebeuren.
 

18 april Karlsruhe

Aan het einde van de middag een bericht uit Nederland: de operatie is geslaagd. Van nu af loopt de zandlopertijd. Hoe groot is toch het onderscheid tussen de gedachte aan de abstracte eindigheid en het echte verlies van de eeuwigheidslichtzinnigheid.
 

Fietstocht door Nederland

19 April Karlsruhe

René aan de telefoon, hij is helemaal zichzelf. Hij zegt dat een droom uitgekomen is, in een dag tien kilo afvallen. We schertsen en jagen onzin door de telefoonlijn, alsof we een opstand tegen de zwaartekracht beramen. Hij wordt geholpen door de opium, ik grijp het laatste beetje overmoedigheid aan.
 

20 april Karlsruhe

René zegt dat het thema been als afgesloten beschouwd kan worden.
’Avonds zitten we in Ettlingen buiten met de vrienden onder de bomen alsof het hoogzomer is. Merkwaardig hoe verdriet en vrolijkheid naast elkaar kunnen bestaan.
 

Bij de hut van Martin Heidegger

22 april Karlsruhe

R. schrijft dat hij in de kliniek op krukken heen en weer loopt alsof hij zich nooit anders voortbewogen heeft.
 

23 april Stanford Palo Alto

Goed bericht uit Amsterdam: René is weer thuis op zijn boot. Kapitein Ahab als peripateticus op krukken. 
 
De fragmenten zijn afkomstig uit ‘Zeilen und Tage. Notizen 2008-2011’ van Peter Sloterdijk

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Paul van Tongeren column
Paul van Tongeren column
Denker des Vaderlands

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren over het verschil tussen imiteren en kopiëren

De titel ‘Denker des Vaderlands’ is waarschijnlijk de reden dat de Stichting Het Nederlandse Interieur me vroeg een lezing te geven op hun studiedag, die gewijd was aan het thema ‘imitatie in het interieur’. Binnenhuisarchitectuur is een van de vele dingen waar ik geen verstand van heb. Ik kan me… Read More

Lees meer
Stine Jensen: Humeurdeuntje
Stine Jensen: Humeurdeuntje
Denker des Vaderlands
Voor leden

Stine Jensen: Humeurdeuntje

We keken naar de televisie. Mijn dochter (5) zag René Gude met één been uit een taxi stappen. ‘Mama, waar is dat andere been gebleven?’ ‘Dat is geamputeerd, hij is ziek.’ ‘Wat is geamputeerd?’ ‘Afgehakt.’ Ik kon niet zo snel een beter synoniem vinden. ‘Hebben ze… Read More

Lees meer
Bert Keizer: Knetterend
Bert Keizer: Knetterend
Denker des Vaderlands
Voor leden

Bert Keizer: Knetterend

Afgezien van het verbijsterende begraven of cremeren is er maar één ding dat wij voor onze geliefde doden kunnen doen, en dat is over ze praten. We doen het graag. Filosofisch waren René Gude en ik het volstrekt oneens. Niet over filosofen, want daar wist hij meer van dan ik,… Read More

Lees meer
Een filosofie van flink oefenen
Een filosofie van flink oefenen
Denker des Vaderlands
Voor leden

Een filosofie van flink oefenen

Denker des Vaderlands Marli Huijer analyseert uitspraken van haar voorganger René Gude, en daar blijkt door de jaren heen een opmerkelijke thematische consistentie in te zitten. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij… Read More

Lees meer