Home De vriendschap van Gude en Sloterdijk
Denker des Vaderlands

De vriendschap van Gude en Sloterdijk

Door Peter Sloterdijk op 21 april 2015

De vriendschap van Gude en Sloterdijk
Cover van 05-2015
05-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

René Gude was bevriend met Peter Sloterdijk, de Duitse denker. Ze dachten, fietsten en lachten samen. Een paar citaten over René uit Sloterdijks dagboek.
 

17 april Amsterdam / Leiden

Bij het mooiste voorzomerlicht ontvluchten we de woonboot aan de Meeuwenlaan voor een afscheidstoer per fiets ten noorden van Amsterdam, René is voor het laatst op beide benen, we volgen een weg langs de zee, waar de stevige wind nerveuze, kleine golven veroorzaakt. Eenden met talrijke jongen verzetten zich tegen de sterke stroming.
Het moeilijkste deel van de beproeving kwam ’s avonds, toen we René, na een feest met vrienden op de boot, naar de universiteits-kliniek van Leiden begeleidden, waar morgen het onvermijdelijke moet gebeuren.
 

18 april Karlsruhe

Aan het einde van de middag een bericht uit Nederland: de operatie is geslaagd. Van nu af loopt de zandlopertijd. Hoe groot is toch het onderscheid tussen de gedachte aan de abstracte eindigheid en het echte verlies van de eeuwigheidslichtzinnigheid.
 

Fietstocht door Nederland

19 April Karlsruhe

René aan de telefoon, hij is helemaal zichzelf. Hij zegt dat een droom uitgekomen is, in een dag tien kilo afvallen. We schertsen en jagen onzin door de telefoonlijn, alsof we een opstand tegen de zwaartekracht beramen. Hij wordt geholpen door de opium, ik grijp het laatste beetje overmoedigheid aan.
 

20 april Karlsruhe

René zegt dat het thema been als afgesloten beschouwd kan worden.
’Avonds zitten we in Ettlingen buiten met de vrienden onder de bomen alsof het hoogzomer is. Merkwaardig hoe verdriet en vrolijkheid naast elkaar kunnen bestaan.
 

Bij de hut van Martin Heidegger

22 april Karlsruhe

R. schrijft dat hij in de kliniek op krukken heen en weer loopt alsof hij zich nooit anders voortbewogen heeft.
 

23 april Stanford Palo Alto

Goed bericht uit Amsterdam: René is weer thuis op zijn boot. Kapitein Ahab als peripateticus op krukken. 
 
De fragmenten zijn afkomstig uit ‘Zeilen und Tage. Notizen 2008-2011’ van Peter Sloterdijk

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.