Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2019

De stilte wordt een marteling

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Kunstenaar Lawrence Abu Hamdan interviewde oud-gevangenen over de geluiden die ze hoorden in de Syrische gevangenis Saydnaya. In Earwitness Theatre belicht hij de donkere kant van stilte.

Een daling van 19 decibel in het gemiddelde geluidsniveau markeert het punt waarop Saydnaya van een zwaarbewaakte politieke gevangenis in een doodskamp veranderde.’

Deze alarmerende woorden zijn ingesproken door de Jordaanse kunstenaar Lawrence Abu Hamdan in het audiowerk Saydnaya (the Missing 19db). Hoewel de locatie van de Syrische martelgevangenis zelfs op Google Maps te vinden is (hij bevindt zich 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus), was er tot voor kort weinig informatie over wat zich binnen de muren van het complex afspeelt. Het is er volslagen donker en er zijn maar heel weinig vrijgelaten overlevenden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden