Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2016

De moraal van de killer robot

Suzanne van den Eynden
filosoof, publicist

De Amerikaanse filosoof Peter Asaro is een van de leiders van het wereldwijde verzet tegen vechtrobots. ‘Anders dan mensen zijn ze niet in staat om morele en juridische afwegingen te maken.’

Wie beslissingen neemt over leven en dood, moet heel goed begrijpen wat hij doet. Dat is een morele vereiste waaraan een robot nooit kan voldoen’, waarschuwt de Amerikaanse techniekfilosoof Peter Asaro, verbonden aan The New School in New York en het centrum voor Ethiek en Technologie van de Universiteit Twente. Toch vormt de dreigende ontwikkeling van autonome wapens die in oorlogen zelfstandig besluiten een doelwit uit te schakelen volgens hem een reëel gevaar. Want beperkte de invloed van computers zich tot voor kort tot wat hij de ‘informatiewereld’ noemt, tegenwoordig spelen ze een steeds grotere rol in de fysieke wereld: ze maaien ons gras, stofzuigen ons huis, besturen binnenkort onze auto’s en doden straks misschien ook mensen. Volgens Asaro een doemscenario, dat hij samen met wetenschappers en ngo’s wereldwijd wil voorkomen. Sinds zijn eerste paper in 2005 over de ethiek van robotica vormen de technische, juridische, sociale en ethische kanten van militaire robotica zijn voornaamste onderzoeksterrein. Asaro was in april een paar dagen in Nederland om onder meer Tweede Kamerleden te waarschuwen voor de gevaren van killer robots.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden