Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2018

De kracht van mensen die ons recht aankijken

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Wat is de betekenis van een blik die de jouwe kruist? Over een schilderij getiteld Zigeunervrouw en de kracht van mensen die ons recht aankijken.


Tiganca, Cecilia Cutescu-Storck, Muzuel de Arta Cluj, Cluj-Napoca, Roemenië

Een winterdag in de wijk Manastur in Cluj-Napoca, Roemenië. Achter een auto hurkt een zigeunermeisje. Ze gaat staan, trekt haar broek omhoog en kijkt me recht aan voordat ze met een boze blik wegloopt. Haar spijkerbroek is vaal en te groot, en ze heeft zwarte vlekken op haar gezicht. Het meisje is een van de vele Roma-zigeuners die bedelend zwerven in de straten van Cluj, vaak verrassend mondig, met echte baby’s of namaak-exemplaren op hun arm. Hun werkloosheid, laaggeletterdheid en zwangerschappen maken dat de Roemeense burgers hen vaak negeren en uitschelden voor vies en nutteloos.

Als ik even later door de tentoonstelling Beelden van zigeuners slenter, in het enige kunstmuseum van Cluj dat door de staat ondersteund wordt, krijg ik het zigeunermeisje dat ik net op straat zag maar niet uit mijn hoofd. De hoofdpersoon van Cecilia Cut¸escu-Storcks schilderij Zigeunervrouw kijkt me recht aan, net als het meisje deed. Het doet daarmee ook denken aan de zelfportretten van Frida Kahlo en Zanele Muholi en Steve McCurry’s iconische foto van het Afghaanse vluchtelingenmeisje. Wat betekent de directe blik van deze zigeunervrouw, en waarom is dit soort portretten zo fascinerend en tijdloos, vooral als het onderwerp een mysterieuze ‘ander’ is? 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden