Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2011

De god van Alain de Botton

Elma Drayer

‘God mag dan dood zijn, de dringende kwesties die ons ertoe brachten Hem te verzinnen spelen nog altijd’. Religie is ook voor atheïsten, betoogt Alain de Botton in zijn ‘heidense gebruikersgids’.

Minutenlang applaus, hier en daar zelfs een toejuiching – de Britse filosoof neemt de dank met een verlegen lachje in ontvangst. Het publiek heeft duidelijk genoten, vanavond in het uitverkochte Amsterdamse debatcentrum De Nieuwe Liefde. Na afloop staan jong en oud in de rij voor een exemplaar van zijn laatste boek. De signeersessie mag zich in dezelfde belangstelling verheugen.

Ach, zegt Alain de Botton (1969) de volgende dag. ‘Ik heb in Nederland nu eenmaal veel lezers, altijd gehad. Ze schrijven me brieven, en elke dag krijg ik wel uitnodigingen voor lezingen, voor conferenties. Waarom dat zo is? Een kwestie van temperament, denk ik. Ik heb bijvoorbeeld geen lezers in Frankrijk. Nou ja, misschien drie. Die cultuur, met zijn Académie Française, is veel centralistischer: dit hoor je te vinden, die filosoof mag je niet serieus nemen. Nederland is in essentie een natie van vrijdenkers. Door die openheid is er plaats voor een figuur zoals ik.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden