Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/2017

De estafette: Nostalgie naar de feiten

Kasper Bockweg

In deze rubriek vertelt een filosoof wat hij of zij het belangrijkste filosofische probleem van dit moment vindt en geeft daarna het stokje door. Patricia de Vries > Kasper Bockweg > Jacques Bos.

De verkiezing van de vermaledijde president van de Verenigde Staten en het post-truth tijdperk dat hiermee ingeluid lijkt te zijn, heeft zijn effect op de filosofie niet gemist. Het postmodernisme, de al even vermaledijde filosofische stroming, wordt door een aantal (conservatieve) commentatoren verantwoordelijk gesteld voor de creatie van het culturele klimaat dat de opkomst van iemand als Trump mogelijk heeft gemaakt. Want is het postmodernisme niet de filosofische inspiratiebron voor een door de media gepopulariseerde achterdocht jegens wetenschap en feiten? Bevordert het constante gehamer op het historisch-contingente en vaak gekleurde karakter van feiten op filosofiefaculteiten niet een soort vrijblijvende, nonchalante omgang met de waarheid? En moet de filosofie niet juist proberen de feiten een zeker gezag terug te geven, of zich zelfs van het postmodernisme te distantiëren?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden