Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 3/2011

De correspondenten: Het ‘parfum de crise’ in België

Ignaas Devisch

Indien het woord crisis nog niet bestond had een Belg het de laatste jaren zeker uitgevonden. Sinds 2007 hangt er in België een voortdurend ‘parfum de crise’ in de lucht. Deze uitspraak is afkomstig van een lid van de Franstalige christendemocratische partij, Francis Delpérée, die in augustus 2007 de vastgelopen regeringsonderhandelingen in België omschreef als ‘il y a un parfum de crise’.

Het lijkt een eeuwigheid, maar sinds 2007 is de crisissfeer inderdaad niet meer weggeëbd uit dit complexe land. Niet dat daarvoor alles peis en vree was, maar momenteel maken we toch een bijzonder ernstige constitutionele crisis door. In 2007 won aan Vlaamse kant een kartelpartij de federale verkiezingen, een alliantie van christendemocraten en Vlaams-nationalisten, met de respectievelijke boegbeelden Yves Leterme en Bart de Wever. Terwijl de christendemocraten van oudsher de grootste formatie waren in Vlaanderen, was de Nieuw Vlaamse Alliantie (nva) in 2007 nog een splinterpartij die nauwelijks op eigen benen kon staan.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden