Home De correspondenten: Eigen veiligheid eerst

De correspondenten: Eigen veiligheid eerst

Door Patrick van IJzendoorn op 03 november 2014

Cover van 01-2011
01-2011 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Na de aanslagen van 7 juli 2005 raakten binnen- en buitenlandse journalisten niet uitgeschreven over de Blitz-spirit van de Londenaren. Overlevenden en passanten boden hulp waar nodig was. Paniek bleef achterwege en het leven leek gewoon door te gaan. Tijdens een onderzoek dat de afgelopen maanden is verricht werd echter duidelijk dat die geromantiseerde Blitz-spirit niet aanwezig was bij de autoriteiten. Er waren weliswaar individuele hulpverleners die moedig optraden, maar bij de leidinggevenden heerste risicomijdend gedrag dat kenmerkend is voor het hedendaagse Groot-Brittannië, en in toe- nemende mate ook voor Nederland.
In het onderzoek komt onder anderen Lloyds’-handelaar Michael Henning aan het woord, die er ondanks zijn verwondingen in geslaagd was op eigen kracht het perron te bereiken. Henning was geschokt toen hij na een danteske tocht langs doden en zwaargewonden brandweermannen zag wachten op orders van hun meerderen. Enkele perronwachters en machinisten negeerden het advies van de politie en gingen toch de tunnel in, maar voor de meeste hulpverleners was het protocol heilig. De eerste ambulancebroeders arriveerden pas een klein uur na het ontploffen van de bommen bij de stervende passagiers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer