Home De beste boeken van het jaar

De beste boeken van het jaar

Door Geertje Dekkers op 23 maart 2020

De beste boeken van het jaar
Cover van 04-2020
04-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Een boek over discretie, vriendschap of de zee? Of over kunstkritiek? Of over depressie? Op 21 juni wordt duidelijk welk thema de jury van de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van 2019 het meest heeft aangesproken. Filosofie Magazine sprak met de vijf genomineerde auteurs.

‘Hou af en toe je mond’

Wie een goede relatie met anderen wil, moet leren op het juiste moment te zwijgen, betoogt filosoof en hispanist Peter Venmans.

‘Onze samenleving lijdt aan transparantiedwang. Daarom gaat mijn essay over de vergeten deugd van de discretie, van terughoudendheid bij het delen van informatie. Door terughoudend te zijn kun je de band met anderen versterken. Transparantie is de norm in het moderne leven. Dat zie je bijvoorbeeld in de geneeskunde: we willen precies weten hoeveel stappen we op een dag hebben gezet en hoe hoog onze bloeddruk is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.