Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2020

De beste boeken van het jaar

Geertje Dekkers

Een boek over discretie, vriendschap of de zee? Of over kunstkritiek? Of over depressie? Op 21 juni wordt duidelijk welk thema de jury van de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van 2019 het meest heeft aangesproken. Filosofie Magazine sprak met de vijf genomineerde auteurs.

‘Hou af en toe je mond’

Wie een goede relatie met anderen wil, moet leren op het juiste moment te zwijgen, betoogt filosoof en hispanist Peter Venmans.

‘Onze samenleving lijdt aan transparantiedwang. Daarom gaat mijn essay over de vergeten deugd van de discretie, van terughoudendheid bij het delen van informatie. Door terughoudend te zijn kun je de band met anderen versterken. Transparantie is de norm in het moderne leven. Dat zie je bijvoorbeeld in de geneeskunde: we willen precies weten hoeveel stappen we op een dag hebben gezet en hoe hoog onze bloeddruk is.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden