Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2021

Darwinisme en wereldwijde samenwerking

Michael Vlerick

Als soort blinkt de mens uit in zowel samenwerking als conflict. Mondt de globalisering volgens darwinisten uit in een brute bestaansstrijd? Michael Vlerick stelt juist dat een darwinistische kijk hoop biedt voor wereldwijde samenwerking.

Toen Darwins magnum opus On the origin of species (1859) verscheen stond de mensheid aan het begin van een nieuw tijdperk: globalisering. Het proces van globalisering zou in de negentiende eeuw in een stroomversnelling komen door technologische ontwikkelingen in telecommunicatie en transport. Wie had kunnen denken dat juist Darwins theorie over evolutie door natuurlijke selectie zo relevant zou zijn om de belangrijke uitdagingen van dat nieuwe tijdperk te kaderen en het hoofd te bieden?

‘Niets in biologie houdt steek behalve in het licht van evolutie’, schreef de evolutionaire bioloog Theodosius Dobzhansky (1973). Dat is een understatement. Niet enkel voor een goed begrip van onze biologie (en die van andere organismen) moeten we ons wenden tot Darwins leer, maar ook voor een goed begrip van de cultuur en samenleving die we tot stand brengen. De filosoof Daniel Dennett beschrijft Darwins erfenis in deze zin beter. Hij vergelijkt Darwins theorie met een universeel zuur. ‘Het vreet zich doorheen alles waarmee het in aanraking komt en laat een fundamenteel veranderd wereldbeeld achter’ (1995). Ons begrip van de samenleving en de maatschappelijke problemen waar we voor staan is niet immuun voor Darwins zuur. Door de lens van de evolutieleer verschijnt het menselijk samenleven in een nieuw licht.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden