Home Damon Young: ‘Niemand is een geboren lezer’

Damon Young: ‘Niemand is een geboren lezer’

Door Alexandra van Ditmars op 29 november 2016

Damon Young: ‘Niemand is een geboren lezer’
Cover van 12-2016
12-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

In zijn nieuwe boek beschrijft de Australische filosoof Damon Young de kunst van het lezen. ‘Goed lezen’ ziet hij als een vaardigheid die in onze maatschappij onderbelicht is. ‘Woorden omzetten in werelden gaat nooit vanzelf.’

Toen de Australische filosoof Damon Young (1975) als elfjarig jongetje The Celebrated Cases of Sherlock Holmes opensloeg, besefte hij opeens dat hij een lezer is. Nu had hij natuurlijk wel vaker een boek gelezen. Maar toen hij deze pil over de beroemde Britse detective in zijn handen had – zwarte kaft met nepverguldsel – zag hij opeens in dat hij als lezer bepaalde verantwoordelijkheden heeft. ‘Ik besefte dat het aan mij is om de tekens op het papier te negeren of te onderzoeken.’ 

In zijn nieuwste boek, in het Nederlands vertaald als De goede lezer, staat deze verantwoordelijkheid van de lezer centraal. Als Holmes’ ‘met fluweel beklede leunstoel’ alleen tot leven komt op het moment dat jij beslist je er een voorstelling van te maken, maakt dat lezen tot een soort passieve activiteit, volgens Young. ‘Als lezer besluit je om de woorden van de auteur voor waar aan te nemen, maar daarna heb jij zelf de taak om daar een geheel van te maken’, licht Young telefonisch toe vanuit zijn werkkamer in Melbourne.

Lezen is daarmee, net als schrijven, een vaardigheid die eenieder steeds verder kan ontwikkelen, vervolgt Young. Hij stoort zich aan het idee dat het lezen van ‘verantwoorde literatuur’ er altijd voor zou zorgen dat mensen ‘moreler, dapperder of wat dan ook’ worden. Boeken vormen mensen niet zomaar, benadrukt hij telkens opnieuw; een lezer moet zelf een verbinding met dat boek willen aangaan. ‘Niemand is een geboren lezer. Woorden in werelden omzetten is iets wat je moet leren.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer