Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2020

Camus’ woorden en daden

Emma Krone

Camus rebelleerde niet alleen op papier. We vroegen Hans Achterhuis over de risico’s van zijn dwarsdenken.

Volgens Camus was de mens in opstand niet alleen iemand die 'nee', maar ook 'ja' zegt. Hij vermeed 'vuile handen'. Bleef hij daarmee alleen theoreticus, of rebelleerde hij ook in de praktijk?

‘Camus werd door iedereen gezien als dwarsdenker, maar zijn ideeën waren zeker niet bij iedereen geliefd. Hij uitte zich kritisch over totalitaire politiek en brak met het Franse denkklimaat uit die tijd, dat beheerst werd door Sartres lovende opvattingen over het communisme. Hij was zich daarbij zeer bewust van de bedreigingen die op de loer lagen – zowel vanuit Algerije, waar hij openbaar en kritisch sprak over de opstand, als vanuit het communistische regime.’
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden