Home Blue Monday

Blue Monday

Door Daan Roovers op 29 april 2014

Cover van 01-2013
01-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Er is een goede kans dat u dit stukje leest op Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, die in 2013 valt op maandag 21 januari. De term is gelanceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall, die uitrekende dat de meeste mensen zich neerslachtig voelen op de derde maandag in januari. Alle goede voornemens zijn al mislukt, de werkweek begint, de vakantie is mijlenver weg, en de dagen zijn kort en donker…

Wat heeft de filosofie eigenlijk te bieden bij somberheid? Alain de Botton, die bekendstaat als een optimistisch denker, houdt zich bezig met ‘intelligente zelfhulp’. Biedt hij hoop of troost? Geen van beide, blijkt uit het gesprek dat Joris Luyendijk met hem had toen hij onlangs te gast was in Amsterdam (op het festival Life in de Beurs van Berlage). ‘What need is there to cry over parts over life?’, antwoordt hij met een citaat van Seneca. ‘The whole of it calls for tears…’

Botton probeert naar eigen zeggen onze oneigenlijk hoge verwachtingen over het leven bij te stellen. In dezelfde lijn besloot de redactie van Filosofie Magazine om – geheel tegen de tijdgeest in – een aantal bijzonder somber stemmende gedachten op een rijtje te zetten. Wie aan het begin van het jaar eens even goed rondkijkt op de bodem van de put – wacht in de loop van de tijd misschien wat minder nare verrassingen…   (zie pag. 28, ‘Sombernez’).

Tegelijkertijd kan ik het in januari niet nalaten om alvast vooruit te kijken naar het komende jaar. Het wordt een gedenkjaar voor Kierkegaard en Camus, en de eerste volledige vertaling van Hegels onvertaalbare hoofdwerk De fenomenologie van de geest staat op het programma. En zoals elk jaar weer in april de Maand van de Filosofie – dit jaar in het teken van Schuld & Boete. De  FilosofieNacht, op 12 april, zal met filosofische analyses de economische crisis, het ongebreidelde kapitalisme en het voortdurend tekort te lijf gaan. Als u de speciale Facebookpagina ‘Filosofie Nacht’ liket, blijft u op de hoogte. Wij zullen daar de komende tijd nieuws en updates plaatsen, zodat u altijd als eerste de laatste informatie hebt over het programma – zonder daarvan al te hooggespannen verwachtingen te krijgen natuurlijk.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer